Реклама / Ads
9| 5677 |18.01.2010 НОВИНИ

Данка Панчова: Не се разпознах в репликата на Борисов за платения откуп

.
Посрещането на Данка Панчова след освобождаването й от плен
В Сомалия няма правителство, женят се рано, не използват презервативи, а отвличащите днес са на една страна, утре - на друга, разказа отвлечената българка.
 

Вече се възстанових, обяви по БТВ Данка Панчова, българката, която прекара девет месеца в плен на сомалийски пирати. Тя работи в хуманитарната организация "Действие срещу глада". Панчова разказа, че Сомалия е много различна страна, в която обстановката бързо се променя. Похитителите днес може да отвличат, утре да са част от въоръженото правителство, това са просто въоръжени момчета. Аз не съм била отвличана от ислямисти, уточни Панчова. Това, което се случва на сушата, е същото, което става и в морето, добави тя. Панчова имала координаторски пост в Найроби. Тя координирала програми за лечение на недохранени деца.

Панчова разказа, че в Сомалия е противоестествено да се използва презерватив, защото децата са дадени от бога, но и там имало традиционни начини за предпазване. В Сомалия се женят рано - на 14-15 години в уредени бракове; организирано образование няма. В Сомалия няма правителство; това, което в момента Европа подкрепя с 230 млн, има реална власт върху няколко квартала на Могадишу. Трябва да бъдем там, за да контролираме усвояването им, а това е невъзможно. Същото е положението и с хуманитарната помощ. Принципът на организацията, в която членува Панчова, бил директен контрол на средствата, но опасностите били много. В Сомалия говорят на английски, там било модерно да се учи този език, защото така се надявали да имат шанс за работа.

Ние нямахме пари, когато ни отвлякоха, ни ги взеха, разказа Панчова, която опитвала да не си спомня лошото. Тя разказа, че тогава дори си правела планове за убийства и бягства. Панчова не се разпознала в репликата на премиера Борисов като лицето, за което бил платен откуп.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5375 |15.11.2009 Йорданка Фандъкова спечели кметския стол с 65,6% при рекордно ниска активност . 15| 4632 |17.09.2009 Йорданка Фандъкова е фаворитът на ГЕРБ за кмет на София . 0| 4526 |19.08.2009 Отвлечената в Сомалия Данка Панчова кацна у нас . 0| 4926 |14.08.2009 Данка Панчова вече е в Париж, не желае контакти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads