Реклама / Ads
8| 5539 |12.02.2013 НОВИНИ

С дънки "Рила" хърватският премиер рекламирал България

.
България и Хърватия нямат проблеми в отношенията си, заяви Зоран Миланович.
 

"Шеговит тон" зададе премиерът Борисов на пресконференцията след срещата с хърватския си колега Зоран Миланович. Българският министър-председател представи чуждестранния политик като „рекламно лице” на страната ни преди години. Причината - като малък Миланович посетил с майка си Черно море ни и оттук му купили дънки "Рила", които той носил в родната Хърватия, предаде БТВ.
 

Преминавайки към сериозните теми, обсъдени на „четири очи” между двамата държавници, Бойко Борисов заяви, че има подкрепата на Хърватия по отношение на важността от запазване размера на кохезионните фондове на ЕС – така значими за развитието както на българите, така и на хърватите. Миланович определи фондовете като "взаимна любовна връзка" между по-богатите страни-членки на Евросъюза, които отпускат средствата за развитието на инфраструктурата на новоприсъединилите се държави, които са по-бедни.

Миланович също така заяви, че Хърватия и България нямат открити въпроси, което означава, че в техните отношения няма проблеми. Той се обяви за по-скорошното присъединяване на Босна, Сърбия и Черна гора в Европейския съюз, защото това ще съдейства за развитието на района.

„В усвояване на европейските фондове, България е под средната статистическа грешка за ЕС – под 2%, и е давана за пример в това отношение. Друго, което е важно, е кохезията и присъединяването. В това отношение основните проекти на България са свързани с посоките, които са важни за другите европейски държави – инфраструктура, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, административен капацитет. Това, което европейските данъкоплатци знаят, е , че с тези магистрали в България ще бъдат присъединявани Европа към Азия или отделните държави в Балканите. С кохезионната политика България плаща 20% от инфраструктурата, а 80% получава от ЕС, затова е по-облагодетелствана от Хърватия. Затова българският външен дълг остана толкова нисък, а на Хърватия се качи заради плащанията на кредитите по големите инфраструктурни проекти”, похвали се премиерът.
 

На пресконференцията Борисов информира още, че късно снощи разговарял с премиера на Македония, „защото напредваме много в преговорите за добросъседство”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5195 |12.02.2013 Милионер в България? За има, няма 250 години! . 16| 6031 |12.02.2013 Борисов предложи анулиране на конкурса във Фонд "Научни изследвания" . 78| 5760 |12.02.2013 Станишев разбирал гнева на хората . 12| 5562 |12.02.2013 Искаме от Ливан да екстрадира терористите у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads