Реклама / Ads
10| 5578 |30.09.2008 НОВИНИ

От ДАНС изтичали елементи на класифицирана информация

.
Б. Българинов смята, че разработките на ДАНС са нарушение на закона; познат на Минчо Спасов говорил по телефона с агент на чуждо разузнаване.
 

 

Шефът на комисията към Народното събрание за вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов заяви след разговорите с Петко Сертов и други служители на ДАНС, че той не е жертва или страдалец, а е попаднал в полезрението на службите след като е разговарял по телефона със свой познат – офицер от армията, за когото имало данни, че е водил разговори с агент на чуждо разузнаване. Националността на агента не бе съобщена, тъй като той още пребивавал на територията на България. В ДАНС депутатите установили, че текат два типа проверки – установяване и разпечатка. Разпечатките, които били правени на Дончева и Овчаров са в рамките на конструктивен подход, който проверявал дали от ДАНС изтича информация. Румен Овчаров разговарял с много лица, но Минчо Спасов не пожела да уточни кои са те. Самият шеф на ДАНС Петко Сертов признал, че елементи на класифицирана информация са изтичали от управляваната от него агенция. За разпечатките не е имало конкретна жалба. „Недопустимо е лице или депутат да сезира държавна институция за това, че е наклеветен” – бе категоричен Спасов. Той и неговите колеги депутати се срещнали с контраразузнаването и военното контраразузнаване в ДАНС. Информацията относно възлаганите задачи в агенцията била еднопосочна. Сертов бил предложил дори и собствения си телефонен номер за проверка. Народните представители разговаряли с шефовете на отдели в агенцията Писанчев и Йовчев. Общото становище било, че трябва да бъде подобрена организационната работа в ДАНС.

spasov_dans_2.jpg

Спасов допълни още, че „Не може и не бива да има защита на лица, когато се отнася за сигнали за участие в дейност, свързана с престъпления." Исканията за разпечатки обаче не били оперативно мотивирани и не се знаело със сигурност степента на оперативната необходимост за тях. Спасов с пестеливи думи говори за предоставената документация, която била скромна по обем, когато народните избранници се запознавали насаме с нея. Петко Сертов щял да оформи специална заповед, според която служителите на Държавна агенция „Национална сигурност” стриктно трябва да се съобразяват с изискванията за боравене и предоставяне на информация. Стана ясно още, че някои от разработките в ДАНС започнали с проверка на сайтове като „Опасните” и „Afera.bg”, но дали сред тях фигурира и Frognews.bg не стана ясно. Работата стартирала през юни. В момента тече конкретна проверка срещу Писанчев за изтичане на информация. Имало проверка и срещу депутат, чието име остана в тайна. Агентите на ДАНС засичали контакти на червената депутатка Татяна Дончева с Огнян Стефанов – главен редактор на Frognews.bg.  От друга страна сподели Спасов, били засечени контакти на Дончева със служители на ДАНС. Шефът на вътрешната комисия към парламента каза, че би могла да започне евентуална проверка  дали се реанимират канали на бившата Държавна сигурност. „Алексей Петров има статут на съветник на Петко Сертов и изпълнява координиращи функции, работи активно по няколко разработки и от ДАНС изразиха увереност, че тези разработки ще да бъдат мотивирани.” – смята Минчо Спасов. Червената депутатка Т. Дончева пък твърди, че проверката за разпечатките е извършена през главата на Сертов.

spasov_dans.jpg
 снимки Вяра Йовева

В същото време стана ясно, че неговите съпратийци от НДСВ са изпратили писмо до премиера Сергей Станишев, в което заявяват, че оттеглят политическата си подкрепа към наскоро арестуваните Иван Леков и Мариус Цаков. Жълтите взели решение да започне процедура за изключване от НДСВ на двамата, които бяха задържани от служители на ДАНС и обвинени от прокуратурата в „търговия с влияние”.

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5580 |30.09.2008 Телефон 112 е достъпен от цялата страна . 12| 5222 |30.09.2008 Стандартът на младите расте, неграмотността им - също . 32| 7982 |30.09.2008 Ат. Атанасов: Престъпността е свързана с върха на властта . 35| 5659 |29.09.2008 Георги Първанов: По никакъв начин не може да бъде оправдано посегателството срещу един журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads