Реклама / Ads
35| 9387 |17.02.2009 НОВИНИ

ДАНС отряза военен шеф от класифицирана информация, цар и президент го спасяват

.
О.р. полк. Стоян Стоянов, зам.-дирекгор на Агенция “Социални дейности” към Министерството на отбраната е с отнет достъп до класифицирана информация от Държавната агенция "Национална сигурност".
 

Правата са му били орязани с писмо на ДАНС до МО от 23 януари, но Стоянов още тогава излезнал в болнични и все още не е на работното си място. Това съобщи за Frognews.bg Цветомира Жекова, медиен съветник във военното ведомство.  Според нея в писмото на ДАНС, не се посочвали мотиви. Очаква се Стоянов да бъде освободен от шефския пост, след като оздравее, защото не може да изпълнява задълженията си. До момента той е представил два болнични листа.
Според Mediapool Военна прокуратура проверява за допуснати нередности при строежа на гигантоманския проект , известен като „Военното НДК”, както и за разпореждането със сградите на военните клубове в сраната. Проверката е тръгнала след вътрешен финансов одит на агенцията, в която Стоянов е имал ръководни функции. Решението за изграждането на комплекса върху земя на Военно-историческия музей бе взето през 2004 г. от тогавашния министър Николай Свинаров, който сега е лидер на новата дясна партия БНД. Наскоро сегашният военен министър Николай Цонев призна, че ведомството му не се нуждае от такъв комплекс, поддръжката му ще е скъпа и най-вероятно ще го продадат.

стоян стоянов-стуци  снимки Вяра Йовева

Според източници от министерството, Стоян Стоянов, популярен като Стуци и Николай Цонев са в конфликт още от времето, когато са били шефове на агенции. Стуци често се месел в работата на Цонев и това пораждало напрежение. Сред колегите си Стоян Стоянов е известен и като почитател на луксозни маркови автомобили. Преди време той се прочу с поръчково „Ламборгини” в жълт цвят. Тогава обясни, че го придобил, след като продал „Ферари”.. В продължение на 9 години Стуци ръководи Агенция ”Военни клубове и информация”, към която влизат имоти в цялата страна, резиденция „Лозенец”, Военния телевизионен канал,, вестник „Балгарска армия”, списание „Български войн”.

стоян стоянов-стуци  Скандалният Стоян Стоянов посреща гости в резиденция Лозенец

Стуци заявил пред свои близки, че зад него са Симеон Сакскобургготски и Георги Първанов. Разчитал на подкрепата и на влиятелни депутати от тройната коалиция и дори на самия Ахмед Доган. Връзките с важните особи той създал като отговорник за редизенция "Лозенец", където лидерите на триадата се събират периодично на тайни срещи. Предполага с, че Стоянов е чул доста важни и секретни неща, които му дават основание да се чувства недосегаем. Шефът на кабинета на военния министър ген. Орлин Иванов, бивш началник на Военното контраразузнаване споделил, че отдавна се знаело за далавери, в които е замесен Стуци, но високите му покровители го спасявали. Очевидно обаче този път нещата са станали твърде сериозни. Очевидци разказват, че преди месец, на рожденния ден на командира на гвардейците Боян Ставрем във Военния клуб пристигнал самия Сакскобургготски. Именно тогава Стуци му се оплакал, че го притискат с разни проверки. Царят го бил успокоил. Въпреки това, на последната сбирка на върха, пред резиденция "Лозенец" лидерите на коалицията били посрещнати от шефа на протокола на МО Стефан Трашлиев, а не от вездесъщия Стоянов. Това военните приели като явен знак, че ДАНС са си свършили работата заедно с военните контраразведки и дните на полковника са преброени. В момента в Генщаба и МО дори се правели залагания дали Стуци ще проговори с компромати за големци, за да се спаси или ще потъне в мълчание, с обещание да не бъде съден. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4823 |09.02.2009 Съдът отряза Големия Маргин от лечение в чужбина . 37| 4996 |02.02.2009 Еврокомисията ни отряза за 140 млн. евро по САПАРД . 36| 5047 |25.11.2008 Отрязаха ни окончателно 220 млн. евро по ФАР . 10| 5580 |30.09.2008 От ДАНС изтичали елементи на класифицирана информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads