Реклама / Ads
19| 6223 |31.05.2013 НОВИНИ

ДАНС пак скара депутати

.
Част от МВР ще бъде разпарчетосана на отделни агенции. СРС-тата ще бъдат извадени от ведомството и ще ги ръководи назначаем от парламента директор на въпросната служба.
 

Тази идея вече е придобила значението на предстояща реформа, стана ясно от думите на социалиста Младен Червеняков по БТВ. Службата за подслушване и следене СДОТО най-вероятно ще се обособи в агенция към Министерския съвет.

„Системата на МВР страдаше от редица недостатъци -скандали със СРС-та, подслушване, рекет върху бизнеса, масово пускане на записи в публичното пространство”, изтъкна Червеняков. По думите му, които очевидно се отнасяха до бившия МВР шеф Цветан Цветанов, „прекалена власт в ръцете на един човек е опасна”. Зам.-министърът във вътрешното ведмоство Веселин Вучков, който понастоящем е депутат от ГЕРБ, обаче бе категоричен, че вносителите на законопроекти, свързани със сигурността, са жестоко заблудени. Повод за думите му е внесеното предложение ДАНС да „приюти” ГДБОП.
 

„МВР в продължение на 23 г. остана нереформирана структура, занимава се с несвойствени функции - документи за самоличност, бедствия, пожари”, заяви Червеняков. Според него във ведомството трябва да остане само полицейската и охранителна дейност, тоест защитата на обществения ред и противодействието на престъпността. Думите му бяха подкрепени и от Илиян Тодоров от „Атака”.

„Най-малко ГЕРБ имат моралното право да пречат на реформите в сигурността. Основната функция на ГДБОП беше борбата с корупцията. По последни данни на „Трансперанси Интернешънъл” сме по-корумпирани от Руанда, Йорданмия, Лесото и т.н.”, аргументира се той. „БОРКОР се оказа недоносче и изхарчи 16 млн. от българските данъкоплатци”, добави Тодоров.

„Докато ДАНС търси себе си, не трябва да разрушаваме типична полицейска структура, каквато е ГДБОП. Тя ползва дознателски апарат, събира доказателства по НПК, работи с прокуратурата”, противопостави се Веселин Вучков, според когото ДАНС не може да се занимава с такива неща.

 

„ДАНС никога не е имала правомощия да се докосва до наказателни дела, не е събирала доказателства за наказателен процес. Вносителите са или заблудени, или се преследва друга цел с това процедурно бързане”, категоричен бе Вучков. „С горчивина” той изтъкна, че това са опасни тенденции и „системата не може да преглътне подобна реформа, каквато се задава”.
 

Вучков смята, че „носеща конструкция” на ДАНС са контраразузнавателните служби, които са се влели в агенцията. Илиян Тодоров от „Атака” даде за пример ФБР, което има контраразузнавателни функции, но и чисто полицейски такива.

Бившият зам.-вътрешен министър изтъкна още, че от политическите изказвания се внушава друго, но ГДБОП има ясно разписани функции на служителите. Видимо обиден, Вучков заяви, че „не прави чест на държавата да се отнася така с ръководните си кадри”, визирайки обвиненията срещу ексшефа на ФДБОП Станимир Флоров и последвалата му оставка.

„Два месеца не сме се чували. Но той много ясно знае къде е линията между престъпниците и държавата”, каза Вучков. Според него „хвърляме този човек на вълците” въз основа на сплетни. „Ако се окаже, че не е вярно? Какво дължим на този човек”, попита Вучков.

„Лидерът на „Атака” е подслушван незаконно. Осъдени хора ги издирваме (бел.ред.- Братя Галеви). Системата на МВР не е имала никаква реформа, Не ме притеснява, че ГДБОП ще иде в ДАНС, а подборът на кадри. В България няма ясни критерии при назначаването на кадрите в службите за сигурност”, опонира Илиян Тодоров. „От 2006 г. в МВР няма държавен служител, назначен без конкурс. В ДАНС такова конкурсно начало не действа”, коментира Веселин Вучков. Той продължи да настоява, че изваждането на ГДБОП от МВР „ще се внесе пълно объркване в прокуратурата”. „Създават се нови разследващи органи. Това, което се предлага, ще разгори стари вражди и ще ограничи борбата с организираната престъпност”, категоричен беше Веселин Вучков.

„При създаването на ЦСБОП пак имаше напрежение. Нормално е”, успокои го Младен Червеняков. „Бъдещият шеф на ДАНС се приравнява на министър, но не подлежи на парламентарен контрол”, изрази опасенията си Вучков. Червеняков на свой ред го увери, че контрол ще има.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7694 |31.05.2013 Прието: ГДБОП се мести към ДАНС . 8| 5445 |31.05.2013 Депутатите си замразяват заплатите . 3| 5842 |31.05.2013 Евродепутати спасяват централите на сините и НДСВ . 17| 6687 |30.05.2013 Шефът на ДАНС си тръгна, нарочен за скандала “Галерия” го замества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads