Реклама / Ads
18| 4823 |04.09.2009 НОВИНИ

ДАНС подслушвали незаконно 4 м. преди „Галерия”

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Скандалонто дело „Галерия” е било насочено срещу трима души – Димитър Златков, Мартин Радославов и Недялко Йорданов. Това разкри днес от трибуната на парламента председателя на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Недялко Йорданов и Мартин Радославов са собственици на тиражния седмичник, а Златков е журналист в изданието и брат на единия собственик.
 
Срещу тях е искано разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства (СРС). След полученото разрешение те са водени в делото като – „Галерия 1”, „Галерия 2” и „Галерия 3”.
. Чрез следене на техните разговори се е стигнало до подслушването и на още много хора, които са контактували с тримата от „Уикенд”.

Във вида, в който сега е разсекретено делото „Галерия” е неползваемо за публиката, подчерта Костов. Според него вътре има много класифицирана информация, която не може да бъде оповестена. Тя или трябва да бъде заличена, или да се намери процедура, чрез която да се разреши ползването й.
Костов разкри, че до сега са направени много сериозни усилия да се разсекрети разработката. Те са започнати от бившия председател на ДАНС Петко Сертов и са завършени от сегашния – Цветлин Йовчев. Лидерът на Синята коалиция обясни, че сигналът за откриване на разработката „Галерия” е на Петко Сертов, т.е. той сам е подал сигнал до себе си, вследствие на което тя е открита. Основанието на Сертов е било, че категорично с технически средства е установено кой стои зад сайта „Опасните”. По категоричен начин се убедих, че искането за използване на СРС срещу определено лице е предложено на СГС от Петко Сертов, каза Костов. Това се отнася за „Галерия 1”, за „Галерия 2” и за „Галерия 3”, каза Иван Костов.
Заключението по делото „Галерия” е, че агентите не са разкрили кой от ДАНС е подавал информация към сайта „Опасните”. „Много скоро след откриването на делото, то е компрометирано. Лицата, които са били обект на подслушване са били предупредени и затова то е преустановено.

Но до момента, до който са го водили не са стигнали до такива изводи. Една от причините е компрометиране на конкретното дело и втората е, че не са стигнали до конкретни резултати”, обясни Костов.
Когато се е взело решение за приключване на делото е искано разрешение от Софийски градски съд за унищожение на материалите по него. Костов добави, че не може да каже дали всички материали са унищожени към момента. За да се види пълният обхват на делото, трябва някой да проучи внимателно нещата, добави той. В делото има имена на политици, на журналисти=
 
Основанието за започването на разработката „Галерия” са, че Петко Сертов е заявил категорично, че с технически средства е установено, че зад сайта „Опасните” стои Огнян Борисов Стефанов, каза Костов. По думите му, в делото има смущаващи неща като това, че са използвани незаконно технически средства 4 месеца преди разкриването на разработката.
„Аз лично нямам интерес да проучвам делото. Нямам нито физическа възможност, нито имам време, нито имам сътрудници, с които да започна проучването. Все пак това са стотици страници. Това са 5 дебели папки. Всяка „Галерия” е една дебела папка, една по разкриването и още една по закриването. Трябва да направим така, че тази информация да стане ползваема, ако има голям интерес”, предлага Иван Костов.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6381 |01.06.2009 Незаконно състезание със залози и мотори уби двамина . 5| 5414 |01.01.2009 Синът на Емил Кюлев задържан заради незаконно притежание на наркотици . 13| 5581 |31.10.2008 Й. Бакалов: "Лиана" е за незаконно финансиране на ДПС . 21| 5006 |12.09.2008 Спецслужбите ни подслушвали партньорите си от ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads