Реклама / Ads
8| 5251 |20.10.2009 НОВИНИ

ДАНС привика галеристките Димитрова и Патрашкова на разпит

.
След препитването ДАНС не научила нищо ново покрай публикувания черен списък с имена на корумпирани министри на страниците на "Галерия", чиито редакторки са Кристина Патрашкова и Зоя Димитрова. "Не е нормално институциите да получават такива документи от нас, изкушихме се да го публикуваме."
 

Патрашкова и бившият говорите на ДАНС Зоя Димитрова бяха извикани днес от службите, за да дават обяснение за доклада с корумпирани министри, публикуван във вестник "Галерия", чийто редактори са журналистките. Черният списък бил пуснат в пощата на зам.-главния Явор Дачков, записан на флаш памет.

"Нямаше нито вода, нито кафе, но за сметка на това имаше коректно отношение от страна на бившите ми колеги от ДАНС", каза Димитрова на излизане от сградата на ДАНС. На въпрос дали на разговора са се усъмнили дали не е изнесла информацията от ДАНС, Зоя Димитрова отговори, че не е имало съмнение, а само разговор, свързан с това как са получили доклада.

"Обяснихме, че сме направили всичко възможно той да попадне директно в ръцете на премиера и на главния прокурор, на Иван Костов и на Яне Янев, така че да не бъде разгласявана информацията в него, която се смята за поверителна, но сме се изкушили да публикуваме част от нея, свързана с противодействие на корупцията, която смятам, че е от силен обществен интерес". Според Зоя Димитрова не е нормално институциите да получават такива документи от журналистите. Тя добави, че открива голям пропуск в комуникацията между ДАНС и институциите на държавата, още повече, че дълго време се е говорело, че такъв доклад не съществувал.

Двете с Патрашкова са готови да съдействат на прокуратурата. "Смятам, че адекватната реакция беше на министър-председателя, който нареди проверка по съдържанието на доклада, което е много важно, т.е. дали има разработки, свързани с корупционни практики на министри от правителствата на Станишев и Сакскобургготски". Димитрова уточни, че става въпрос за шестмесечния отчет на ДАНС, в който, по думите й, има и глава "Противодействие на корупцията", която е най-интересна за журналистите и гражданите. Бившата говорителка на Петко Сертов каза, че е задала въпроса коя точно е класифицираната информация, която вестникът е публикувал, но така и не получила отговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4857 |07.04.2008 Петков привикан от Станишев за убийствата в София . 11| 6111 |10.02.2008 Криси Патрашкова напусна „24 часа", прави тв предаване . 3| 5348 |05.08.2007 Синът на Снежана Димитрова поиска 100 000 евро от държавата . 0| 7745 |22.05.2007 Йовка Димитрова от „24 часа” сменя президентския ресор с Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads