Реклама / Ads
19| 5382 |18.03.2009 НОВИНИ

ДАНС и Прокуратурата на изненадваща проверка в земеделското министерство

.
Агенти на "Национална сигурност" и софийската прокуратура проверяват заменките със земеделски земи. По-рано днес стана ясно, че съдия Даниела Борисова е глобила с 2 хил. лв. министъра на земеделието Валери Цветанов.
 

Агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" и Софийска градска прокуратура са извършили изненадваща проверка в Министерството на земеделието и храните.

Операцията е свързана със съмнения за незаконни сделки при заменките на гори, проверяват се документи и дневници на министерството. По случая е образувано следсвено дело по чл. 282 от Наказателния кодекс, потвърдиха от прокуратурата. Събират се документи, които ще дадат яснота по това дали са били извършвани замени със задна дата, след като са били забранени след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

По-рано днес стана ясно, че съдията от Софийския районен съд Даниела Борисова е глобила с 2 хил. лв. министъра на земеделието Валери Цветанов. Причината е, че на второ поредно заседание той не е предоставил на съда отчетите за приходите и разходите на Държавен фонд “Земеделие” през 2005 и 2006 г., които се съдържат в доклади от Министерството на земеделието до правителството.

Документите са доказателство по делото срещу бившия шеф на “Земеделие” Асен Друмев. Той е подсъдим за сключването на три неизгодни договора за наем на офиси на фонда в Пловдив, Разград и Силистра. Процесът срещу него във вторник се отложи, защото Цветанов не предостави документите на магистратите, въпреки че има съдебно разпореждане за това.

zem_ministerstvo_1.jpg  снимки Вяра йовева

Въпросните документи бяха представени на разположение съда още на 20 февруари с писмо от изпълнителния директор на ДФ ”Земеделие” Ализан Яхова, съобщиха от пресцентъра на министерството. В тази връзка от ведомството са поискали отмяна на наложената санкция.

До края на месец март или до началото на април ще бъдат направени директните плащания на земеделските производители у нас, съобщи днес в Пловдив министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Според него изхождайки от състоянието на световна финансова криза, у нас са предприети всички мерки, за да може парите да стигнат по-бързо до производителите. Сумата, която ще бъде изплатена, е 568 милиона лева. До момента 84 000 земеделски производители у нас са получили парите си, каза Валери Цветанов. Няма бюрократични пречки за спиране на плащанията, допълни той.

При част от земеделските стопани, при които е установена фактическа измама със заявяването на площи, върху които нямат права, няма да бъдат изплатени субсидии. Министърът призна още, че на места са допуснати и административни личностни грешки от служители, които ще бъдат уволнени. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4933 |09.03.2009 Изненадваща и неприятна реакция да чакат управляващите . 12| 6192 |24.02.2009 Прокуратурата проверява земеделските стопани, получили помощи за земя . 17| 7067 |12.02.2009 Мургина подаде оставка, след прокурорска проверка в НАП . 10| 6928 |04.02.2009 Златко Баретата се изпари, пропуска среща в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads