Реклама / Ads
9| 5729 |27.05.2010 НОВИНИ

ДАНС съкращава служители и намалява бюджет

.
Предстоят съкращения в ДАНС, заяви Цветлин Йовчев
Предстоят съкращения в ДАНС с цел намаляване на разходите на агенцията, каза пред журналисти председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, който бе изслушан в комисията за контрол на ДАНС към Народното събрание.
 

„Основно съкращаваме тези структури, които не са пряко ангажирани с основния предмет на дейност”, каза Йовчев. Все още не може да се каже колко души точно ще бъдат съкратени. Този въпрос предстои в следващите 2-3 седмици да бъде изяснен, коментира още Йовчев за “Фокус”.

Подборът на хората, които ще бъдат съкратени е направен на няколко принципа. Първо, е необходимо да запазим функционалната способност на всички звена, т.е. тези съкращения да не повлияят на възможността на ДАНС да си изпълнява задачите, каза Йовчев, според когото съкращенията ще станат на база на задълбочен анализ на възможностите за структурни и функционални реформи. След това ще бъдат изготвени определени критерии на база, на които се освобождават служителите, които попадат в графата, обясни председателя на агенцията.

На днешното заседание на комисията за контрол на ДАНС са обсъдени възможностите на агенцията със съкращенията в бюджета да се запази нормалното функциониране на оперативните звена и да продължи ефективното изпълняване на поставените задачи.

Все още подлежи да се обсъди какви ще са съкращенията в бюджета на агенцията. Към момента се говори за 20 % съкращения на бюджета, но предстои да се уточни точния размер на съкращенията в бюджета на ДАНС, обясни Йовчев.

Наистина въпрос на много точен анализ и на правилна преценка е да се намери баланса в агенцията така, че да ДАНС да запази функционалността на звената, убеден е Йовчев.

Един от най-сериозните проблеми за решаване е този за изплащането на обезщетенията на освободените от работа. „По закон се полагат обезщетения на всички освободени от агенцията и това са хора, повечето от които достойно, доблестно са работили за държавата през целия период докато са били в ДАНС и в други структури”, коментира още шефът на ДАНС.

Йовчев потвърди притесненията си за предстоящите съкращения на служители и каза: „Разбира се, че е притеснително. Аз лично очаквам, защото познавам повечето от хората – с някои от тях съм работил лично – и това са едни почтени хора. Аз не очаквам да има такова драстично преминаване от другата страна, но ако ние не намерим подходящия начин, по който да гарантираме, че те няма да бъдат поставени в критична ситуация и по този начин да ги направим уязвими от въздействие и влияние, мисля, че рискът е приемлив”, каза Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5310 |26.05.2010 Новият бюджет оряза с 15% парите на общините за сметка на магистралите . 12| 4900 |14.05.2010 Янев вика в бюджетната комисия Борисов и Дянков . 5| 5182 |12.05.2010 Ив. Костов: Нов бюджет - само след 2 млрд. за българите . 0| 4540 |11.05.2010 Алма Матер скочи срещу орязания си бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads