Реклама / Ads
0| 4389 |14.07.2016 НОВИНИ

ДАНС внедрява агенти в терористични групи

.
ДАНС ще внедрява агенти под прикритие в терористични групировки. Това се предвижда със Закона за противодействие на тероризма, който бе приет днес от Комисията по отбрана с 12 гласа „за” и трима „въздържал се”.
 

Родното ФБР ще може да внедрява агенти сред организации и лица, които планират да извършат терористичен акт.

 

За оценката на заплахата от терористичен акт се прилагат три нива на заплаха. Трето ниво - ниско, второ ниво - високо и първо ниво - много високо, Нюз. бг.

 

В закона се посочват и критериите, които определят нивата на заплаха. За да се обяви трето ниво, наличната информация и събития трябва да предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт.

 

За второ ниво трябва да са налице значителен брой елементи на заплаха, които са налични у нас или в непосредствено съседство и налице реален риск от извършване на терористичен акт.

 

За първо ниво – всички елементи на заплаха трябва да са налични и рискът да е висок.

 

Определят се и четири степени на готовност на компетентните органи в зависимост от нивото на заплаха.

 

Зелена степен – постоянна готовност;

Жълта степен – предупреждение;

Оранжева степен – повишена готовност;

Червена степен - реагиране.

 

В закона е записано също така, че когато са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че юридическо лице е свързано с подготовката, подпомагането и извършване на тероризъм, то може да бъде заличено като такова.

 

При наличие на данни за конкретна заплаха ръководителят на Националния оперативен щаб незабавно уведомява министър-председателя, президента и председателя на Народното събрание за действията, които се предприемат. Ръководителят на антитерористичната операция ще определя лицата за водене на преговори при задържане на заложници.

 

В зоната на антитерористичната операция ще могат да се ограничават отделни права на гражданите, чрез прилагане на определени мерки и ограничения.

Също в зоната всяко лице е длъжно да оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства органите, участващи в операцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5174 |05.07.2016 ДАНС ще ползва агенти под прикритие срещу тероризма . 0| 5783 |30.06.2016 Според шефа на ДАНС няма заплаха за България от тероризъм . 24| 12987 |26.06.2016 В ДАНС работели „колежанчета”, Библиотекарският обучавал контраразузнавачи . 1| 4492 |21.06.2016 ДАНС проверява за пране на пари от “Ислямска държава” у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads