Реклама / Ads
6| 5317 |10.03.2009 НОВИНИ

И ДАНС се захваща с боклуците на столицата

.
Софийската градска прокуратура е възложила проверка в едномесечен срок на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) във връзка с отказа да се събират отпадъците и да се почиства в 19 столични района.
 

Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Ще бъдат поискани допълнителни обяснения от изпълнителния директор на концесионера “Новера” Борислав Лазаров.

Кокинов обясни, че проверката е по текста от Наказателния кодекс "за увреждане на народното здраве", защото иначе спорът между Столичната община и концесионера е от частно-правен характер.

След като още в събота Лазаров бе привикан в прокуратурата, ден по-късно извозването на боклука в София отново бе възобновено. Сега той ще трябва да отговори конкретно на въпросите за договореностите със Столична община, какви пари е получила фирмата и какви трябва да получава, както и защо се е отказала от сметоизвозването. 

dans_bokluci_2.jpg

Освен това ще бъде проверено и кой стои зад капиталите на фирма “Новера”, както и да бъде проверен и капиталът на дружествата “Чистота София” и ДИТЦ, които са част от холдинга “Новера”.

При наличие на достатъчно данни за престъпление, виновните лица може да бъдат подведени под отговорност.

Поискани са справки от РИОСВ – София за състоянието на почвите, водите и горите в района на София за периода от 5 март 2009 г. Също така експерти от ХЕИ ще трябва да представят становище за епидемиологичната обстановка и дали при задръстването на столицата с боклуци е имало опасност от възникването на епидемия и зараза. От ДАНС ще събират данни и от големите болници в столицата – дали граждани са потърсили медицинска помощ, които да имат оплаквания от замърсяването на околната среда в резултат на създалата се ситуация с боклука.

На въпрос дали премиерът Сергей Станишев е подал сигнал за корупция при концесията, Кокинов отговори, че до момента такъв не е постъпвал. “Това са предположения, изказани от премиера, и ако ни предоставят конкретни данни, естествено, че ще ги разследваме”, подчерта той. В неделя премиерът Сергей Станишев каза, че в сметосъбирането има много непрозрачни неща, което поражда съмнение за наличие на интереси, в това число и партийни, и корупционни, и това би трябвало да се провери от прокуратурата. Все още не е ясно дали премиерът или представители на БСП ще сезират официално обвинителите.

От държавното обвинение заявиха още, че са готови да потърсят отговорност на Столична община, ако не съумее да се справи с проблема със сметоизвозването.  

dans_bokluci_3.jpg

Скандалът се развихри в петък сутринта, след като концесионерите от “Новера” престанаха да чистят и сметоизвозват отпадъците от 19 района в София. Мотивът им за демонстративното спиране на работа бе, че общината не се е издължила с лихвите по забавените плащания от началото на годината. След образуване на проверката от прокуратурата, от общината са изплатили дължимите около 6 млн. лв. на “Новера” и фирмата започна поетапно да събира боклука в районите, за които отговаря.
В понеделник с 54 гласа “за” Столичният общински съвет реши кметът Бойко Борисов да предприеме действия за прекратяването на концесията с фирмите “Чистота София” и ДИТЦ, които са част от холдинга “Новера”. Според Борисов вчерашното решение на Столичния общински съвет, е най-правилното. Frognews.bg

dans_bokluci.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6418 |10.03.2009 Цигарите на "Булгартабак" с нови цени . 2| 5495 |10.03.2009 Кой какво и как работи в държавата на 10 март 2009 г . 38| 8442 |10.03.2009 Изтрещяхме! Пак зверско убийство в Перник; извършителят пак тийнейджър . 15| 5035 |10.03.2009 София -непочистена и задръстена; кметът вини концесионера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads