Реклама / Ads
0| 4832 |02.05.2012 НОВИНИ

Дарение за изборите над 1 заплата декларираме в НАП

.
Всеки, който дари за предизборна кампания сума над една минимална работна заплата, трябва да подаде декларация за произход на парите. Това е една от възможните мерки, с които България ще отговори на препоръките, връчени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след изборите миналата година в България.
 


Мярката бе обявена от външният министър Николай Младенов след заседанието на Министерския съвет в сряда, на което са обсъдени докладът на ОССЕ и списъкът от 32 препоръки към българските власти за ключови реформи в конституцията и Изборния кодекс.

Според външния министър ключова препоръка за прозрачността на изборите е свързана с подаването на декларации от дарителите на партийни кампании за произхода на парите им. Младенов обясни, че в сегашният изборен закон има изискване за подаване на декларация, ако дарението е над 1000 лв.

Младенов каза, че би подкрепил тази препоръка, а за да се изпълни тя, може да се предоставят правомощия на Сметната палата да проверява тези декларации. "На второ място минималният размер на дарението, което трябва да бъде съпътствано с произход, да бъде намалено до една минимална работна заплата", каза външният министър. Според него това ще увеличи прозрачността на финансирането на изборите.

Според министъра, след като ЦИК е постоянно действащ орган, е коректно да се направят законодателни промени, с които да се отговори на препоръката за създаване на постоянна изборна администрация. Тя, според него, трябва да има щатен състав от служители, необходимата материално-техническа база и независим бюджет.

Друга препоръка, която той отбеляза, е да се запише изрично в законодателството като задължение на ЦИК да публикува протоколите от своите заседания. Това ще подобри прозрачността на изборния процес и най-вече начина на вземане на решения в ЦИК. "Реално на практика тази препоръка се изпълнява от март тази година, но за да има по-голяма сигурност, е добре тя да бъде записана в законодателството", подчерта Младенов.

Според министъра в доклада има "серия от препоръки, които са свързани по-скоро с практиката, отколкото със законодателството" и посочи като такава тази за програма за обучение за изборната администрацията. Според Николай Младенов, чието министерство координира събирането на анализите на всички ведомства, това се прави за първи път в историята на демократична Европа.

След като правната парламентарна комисии изработи своя доклад, властта у нас ще информира ОССЕ за анализа, който страната ни прави на техните препоръки. След този анализ би трябвало да има и евентуални промени на практиките и на законодателството по време на подготовката и на изборите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6182 |26.04.2012 Плакет и една заплата за ЧРД на Борис Велчев . 8| 8101 |25.04.2012 Бизнесмен си дал 4 милиона лева заплата . 27| 7341 |19.04.2012 310 лв. минимална заплата догодина . 110| 17903 |21.03.2012 Сидеров: Минималната заплата – 1000 лева, а най-ниската пенсия - 500

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads