Реклама / Ads
2| 4723 |28.12.2013 НОВИНИ

Държавата дава още 100 млн. лв. на болниците

.
Държавата няма да скатае близо 100 млн. лв. за болниците догодина, а ще им ги даде. Това стана ясно, след като от здравното министерство съобщиха, че министър Таня Андреева е изпратила в Министерския съвет писмо със спешни мерки за по-добър контрол и оптимизиране на плащанията на НЗОК.
 

Никой обаче не знае какви са те, въпреки че трябваше да се изработят съвместно със съсловните организации на лекари, пациенти, зъболекари и фарамацевти.

Средствата нямаше да могат да се ползват от касата, ако пакетът с промени не беше депозиран във ведомството на Пламен Орешарски до 1 януари 2014 г. Условието беше изрично записано в бюджета на касата за следващата година, за да е сигурно, че няма да има големи преразходи за болници и онколекарства. Тази година дефицитът на касата беше около 200 млн. лв. За да се изработят мерките, премиерът сформира група с лекари, зъболекари, фармацевти, пациенти и чиновници, начело на която постави д-р Андреева. До последния момент обаче не беше ясно дали мерките са депозирани на "Дондуков" 1. Те са постъпили там преди Коледа, казаха от здравно министерство.

Никой обаче не знае какво гласят, защото групата не е била свикана нито веднъж след основаването й, за да ги изработи и приеме. Не сме имали второ заседание, събраха ни само веднъж, за да ни дадат задачата, заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. От ведомството на д-р Таня Андреева пък отказаха да споделят какви промени предлагат, за да намалят разходите на касата догодина. Промените засягат най-вече болничната помощ, казаха само от ведомството. Сред тях обаче трябва да фигурира и промяна на плащането на лекарствата и медицинските изделия от НЗОК, тъй като е изрично поставено като изискване в закона за бюджета й за догодина.

Междувременно до 20 декември неправителствените организации дадоха писмени предложения за дългосрочни промени и оптимизиране разходите на касата. Както вече "Стандарт" писа, сред тях са по-високи санкции за хората без здравни вноски, въвеждане на доплащането, ДДС да се връща на касата и много други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5189 |27.12.2013 МВнР продава имоти за над 8 млн. лв. зад граница . 24| 7212 |26.12.2013 Шефът на БХК не дава хората да се защитават с оръжие . 7| 5785 |24.12.2013 Б. Биолчев: Защо си създаваме толкова препятствия и взаимна мъка? . 3| 5457 |22.12.2013 Помагат на бежанците с вещи, отнети в полза на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads