Реклама / Ads
9| 4778 |10.02.2015 НОВИНИ

Държавата да финансира ли частните училища?

.
Частните училища трябва да бъдат финансирани задължително. Така се увеличава конкурентоспособността. Дискусията трябва да бъде с факти. Недоумявам защо колегите отляво не изпълниха този законопроект още през 2006 година.
 
Това коментира Снежана Дукова от ГЕРБ – партията вносител на промените в закона за образованието, в сутрешния блок на бТВ. Другият гост в студиото бе Мариана Бояджиева от БСП. В дискусията трябва ли да следват парите ученика и да се финансират ли и частните учебни заведения се включиха още родители, учители и синдикати.

Ние уважаваме правото на родителите, но от държавния бюджет пряко трябва да бъдат финансирани държавните и общинските училища, поясни Мариана Бояджиева. И сега държавата осигурява безплатни учебници. Ние смятаме, че талантливите деца трябва да получават и в частните училища стипендии. България, която е на последно място по БВП, има недостатъчно пари за образование, допълни тя. По думите й по този начин ще бъдат наторени общините. „Имаме с 9 млн. лв. намаление на бюджета за образование. В законопроекта, внесен от ГЕРБ, нямаше финансова обосновка“, отбеляза още Бояджиева.

От синдиката на българските училища заявиха, че в тежката икономическа и финансова криза, в която се намира страната, не е разумно да се пренасочват средства, макар че частните училища имат своя принос. Те предлагат средствата за частните училища и детски градини да могат да се дадат, след като се постигне 5% за средното образование от БВП. "Водим битка за жълти стотинки, защото парите, които се отделят за образование, са нищожни", категорични са от синдиката.

От инициативен родителски комитет обаче заявяват, че и в момента тези пари съществуват в бюджета. Разходвали се обаче по една друга справка. Учители от държавни училища също подкрепят идеята парите да следват ученика. Ако предложението бъде прието окончателно, частните училища се задължават да намалят таксите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5233 |08.02.2015 Държавата търси IT-специалисти от чужбина . 4| 4613 |08.02.2015 БСП: Държавата да не финансира частните училища . 0| 4631 |05.02.2015 Закопчаха данъчни измамници, завлекли държавата с 2 млн. лв. . 11| 5604 |03.02.2015 Миков: Държавата убива и железниците, и пощите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads