Реклама / Ads
6| 5894 |27.07.2012 НОВИНИ

Държавата иска "Невски"

.
Тихото напрежение между държавата и църквата за храм-паметника "Св. Александър Невски" е на път да прерасне в окопна война. Причината е, че се разминават в тезите си кой трябва по документ да е собственик на патриаршеската катедрала.
 
Духовенството няма тапия за собственост за храма и отдавна опитва да извади такава с помощта на държавата, пише Стандарт. Последно обаче областната управа на София предлага да бъде издаден акт за публична държавна собственост на "Невски", а Министерският съвет да го предостави за управление на църквата.

"За тази цел е необходимо, макар и формално, искане/съгласие от БПЦ", пише губернаторът Данаил Кирилов. С което, меко казано, е опънал нервите на синодалните старци. В отговор с писмо от 19 юли патриарх Максим възлага на председателя на храма епископ Тихон "да предприеме действия за придобиване на нотариален акт по давностно владение". До светейшата заръка се стига след остро становище на църковните юристи доц. д-р Кремен Маринов и д-р Мария Кьосева. На база на него синодът приема решение, в което обвинява областната управа в опит за национализация или отнемане без законово основание. Архиереите гневно обвиняват Кирилов, че иска "сурогатно и мъгляво право на управление". И поддържат "законната възможност за снабдяване с нотариален акт по обстоятелствена проверка въз основа на отдавна изтекла придобивна давност". "Стандарт" разполага с документите.

Стъпките, които предстоят, са общината да направи данъчна оценка на храма. И оттук според експерти ще дойдат финансовите главоболия на църквата. Защото "Невски", който има и културно-историческа стойност, вероятно ще бъде оценен на десетки милиони левове. Тъй като в сумата ще влязат не само сградата, но и иконите в нея, както и всички други ценности.

 

Църквата е освободена от много данъци, но не и от 2-процентния налог при прехвърляне на имоти. Както и от данък "дарение". Което означава, че при издаване на нотариален акт синодът ще трябва да плати по груби сметки 2-3 милиона лева. Отделно в бъдеще ще имат проблеми с такса смет, която е огромна сума, твърдят експерти. И съветват църквата и държавата да постигнат някакво компромисно решение. Защото липсата на документ за собственост на най-известния храм в България е спирачка да се кандидатства за реставрация на храма по европейски програми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5791 |26.07.2012 Росен Плевнелиев: Държавата да гарантира спокойствието на българите . 34| 8842 |25.07.2012 Бургаски лекар иска снимки от аутопсията на главата, не фоторобот . 134| 6000 |20.07.2012 630 000 искат референдум за АЕЦ „Белене” . 72| 7263 |19.07.2012 А. Атанасов: Пробити сме; всеки може да прави каквото си иска у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads