Реклама / Ads
5| 4830 |23.02.2015 НОВИНИ

Държавата може да използва 500 млн лева от фискалния резерв

.
Владислав Горанов
Държавата може да прави плащания само с половин милиард лева от целия фискален резерв, заяви финансовият министър Владислав Горанов.
 

Към края на януари в резерва има над 7 млрд. лева, но по-голямата част от тях са блокирани в Сребърния фонд и т.нар. ядрени фондове, от които държавата няма право да харчи към момента. Над 1,3 млрд. лева са европейските средства, които трябва да ни бъдат възстановени, но все още не са пристигнали от Брюксел.

800 млн. лева е държавният депозит в Първа инвестиционна банка, отбеляза министър Горанов, цитиран от БНР:

 

Аз не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща, първо, не е така договора между Министерството на финансите и банката и второ, честите опити да бъде правен натиск върху банковата система ме кара да мисля, че е по-добре да забрани и аз съм забранил на Първа инвестиционна банка да връща средства в момента на българското правителство.

 

 Като мине малко време и се успокоят нещата ще си влезем в графика на възстановяване. Те искат да ни върнат пари, аз не искам да ги взема в момента.Та като направим цялата тази аритметика, към 19 февруари има 5 милиарда 242 милиона, точка девет. Ако извадим всички тези неща отгоре, Сребърният фонд, ядрените фондове и депозитите в ПИБ, които също са непроменени към този период, в един момент ще се окаже, че към 19 февруари правителството разполага с 547,9 милиона.

 

С представянето на текущите данни за фискалния резерв, Владислав Горанов аргументира нуждата от средносрочната програма за дълг от 8 млрд. евро за три години. Финансовият министър бе категоричен, че дългът може да е по-малък, ако през следващите две години няма дефицит в бюджета:

Чукате на отворена врата за намаляване на разходите за следващите две години съвкупно с 2 милиарда евро. Но така или иначе, ако допуснем, защото тригодишната прогноза го предполага, че ще има 3,3 милиарда евро дефицит плюс падежи около шест милиарда, отиваме на 9,3 милиарда необходимост от финансиране в рамките на следващите няколко години.

 

Това, което сме сключили като рамка тригодишна с банките рейнджъри, е с максимален лимит - осем милиарда и ако той е нужен и то на части, и то когато Законът за  държавния бюджет гласува такъв лимит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4651 |23.02.2015 Адв. Хаджигенов за битата в метрото: Можеха да я убият с един удар . 15| 5494 |19.02.2015 ВСС отстрани Владимира Янева; не може да бъде и съдия . 34| 6282 |17.02.2015 Обрат? Русия можела да насочи нов газопровод към България . 85| 5660 |14.02.2015 Волгин: ЕС може да просперира само в съюз с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads