Реклама / Ads
7| 5046 |28.04.2010 НОВИНИ

Държавата в отпуск - чистим дни до декември

.
отпуск Източник: medved-finance.livejournal.com/66410.htm
Натрупаните стари отпуски трябва да се изчистят до 31 декември 2010 г.
 

Цялата държава незабавно трябва да излезе в отпуск, ако правителството днес приеме проектите за поправки в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, съобщава вестник 24 часа.

Според тях натрупаните стари отпуски трябва да се изчистят до 31 декември 2010 г. Този срок е записан в окончателния вариант на документа, съобщиха от социалното министерство. Той не е коригиран според постигнатата при преговорите с бизнеса и синдикатите през последните три седмици договорка срокът да се удължи до края на 2011 г.

Има хора с по 200-300 дни, сред тях и данъчни, които сега гонят събираемост, и е абсурд някой да тръгне да почива, бе единодушното становище на социалните партньори до вчера. В МО пък имало 80 000 неизчистени дни отпуск от предишни години, съобщи военният министър Аню Ангелов. В армията само командирът имал право да прехвърли отпуски в следващата година. Експертите на социалното министерство, както и на НОИ също са убедени, че времето до декември не стига, но натискът идвал от вицепремиера Симеон Дянков. Според осведомени не е изключен обрат по време на правителственото заседание и отсрочка до края на 2011-а като жест към усилията на тристранните партньори.

Ако човек бъде уволнен или съкратен до края на тази година, работодателят ще му плати полагаемия отпуск само за 2010-а и 10 невзети дни за предходната година
. Този принцип ще важи и занапред, когато човек напуска работното място. Сега при прекратяване на трудовия договор шефът е длъжен да плати всички неползвани дни. Задължително в началото на всяка календарна година работодателите след консултация със синдикатите или представители на работниците ще правят график за отпуските, съобщи Емил Мирославов, шеф на трудовоправната дирекция в социалното министерство. Ако човек си пусне молба в заявеното време, шефът няма да има право да отказва отпуск. Важи и обратното. Ако самият работник не иска да си вземе дните, началникът му ще може да го задължи.

До 31 декември шефът ще може да пуска хората си в специфичен отпуск по икономически причини
. Той ще бъде до 60 дни, ще е неплатен и за него няма да е нужно съгласието на работниците, пише в Кодекса на труда. Принудителната почивка ще се дава, ако фирмата закъса или работата намалее. В Министерския съвет се внасят поправките в Кодекса за социалното осигуряване, засягащи режима за болничните. След 3 седмици спорове, консултации, обсъждане в Надзорния съвет на НОИ и в тристранката правителството се връща към първоначално избрания вариант - първият ден да се плаща 100% от шефа, втория също да поеме той, но 60%, а третият да е неплатен за работника. След четвъртия ден обезщетението ще се плаща от НОИ, като то ще е 80% от осигурителния доход, който е по-малък от заплатата.

Сега при болест първия ден се плаща 100% от шефа, а всички останали дни 80% от Националния осигурителен институт. Според правителсвото смяната на режима се налага като антикризисна мярка временно. Идеята е, че така работодателят няма да кара подчинените си да излизат в болнични, каквато била масовата практика напоследък, установява вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4959 |27.04.2010 Тренчев скочи срещу идеите на МС за отпуските . 16| 5373 |23.04.2010 Наказват "болни", които прецакват държавата . 22| 5389 |15.03.2010 Костов: 8 г. държавата е управлявана от мафията . 0| 6916 |26.02.2010 Нова чума мори пушачите, държавата спи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads