Реклама / Ads
5| 4516 |22.01.2015 НОВИНИ

Държавата ще финансира и частните училища

.
Бюджетната комисия прие на първо четене дълго подготвяни промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които "ремонтират" изцяло образователната ни система.
 

Една от съществените идеи на ГЕРБ в този закон е държавата да започне да финансира със свои пари и частните училища у нас, а не както до сега - да дава пари за ученици само в държавни училища. Като бюджетна комисия народните избраници от нея обърнаха поглед и концентрираха вниманието си именно към това, колко ще струва новият закон за училищното образование., пише нюз.бг.

 

От левицата се обявиха твърдо против идеята да се финансират с държавни пари и частните училища, но все пак попитаха колко би струвала на държавната хазна подобно изменение.

 

"9,8 млн. лева са необходими за финансиране на частните училища за година", отговори депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова, която дойде при колегите си от тази комисия, за да ги убеди в плюсовете на законопроекта.

Дукова посочи и други данни, според които частните училища са 162, а в тях работят между 700 и 1000 учители.

 

"Парите няма да бъдат 9 млн. лева, защото частните училища ще се увеличат многократно", убеден е обаче народният представител от БСП Димитър Горов и добави като още едно притеснение, че ситуацията с частните училища се стане като с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и самите училища ще бъдат ощетени.

 

"Ведра илюзия е това, че частните училища ще се увеличат", отговори му обаче Дукова.

 

Въпреки предоставените данни, от БСП останаха недоволни и отсякоха, че като бюджетна комисия гласуват промени, за които не е ясно колко струват.

 

„Трябва да се дадат разчети и тогава да се произнесем", предложи социалистът Румен Гечев, но искането му не бе уважено от мнозинството.

 

Таблици с разчети поиска и ДПС депутатът Алиосман Имамов. Притесненията на третите по сила в парламента са, че ако този законопроект заработи от новата учебна година, може да се стигне до актуализация на вече приетия бюджет.

 

Снежана Дукова обаче успокои Имамов, като го увери, че промените могат да влязат в сила най-рано през другата година.

"Вие дайте пари, ние знаем как да ги харчим и ще има качествено образование", заключи с призив към депутатите от бюджетната комисия Дукова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4527 |19.01.2015 Божидар Данев: Държавата е изпуснала управлението на Сребърния фонд . 7| 4394 |14.01.2015 Димитър Главчев: Ще санираме и държавата наред с панелките . 10| 4353 |05.01.2015 Земеделец: Вместо да получаваме субсидии, ние субсидираме държавата . 11| 4851 |28.12.2014 Ще раздават ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads