Реклама / Ads
3| 6841 |18.09.2007 НОВИНИ

Държавният департамент на САЩ: Наркотрафикът в България е плод на корупция и лош съд

.
България е не само транзитен коридор, но и производител на дрога. Това пише в Доклада на американския Държавен департамент за световната търговия на наркотичните вещества за 2006 г.
 
В документа са описани двадесет държави, които са определени като най-големите производители на наркотици или транзитни страни за трафика на наркотичните вещества в света. Топ 4 на най-големите в „бранша" са Афганистан, Пакистан, Мианмар и Индия.

Американските специалисти посочват, че стратегическото разположение на България я прави много удобна за наркотрафика, както и за трафик на хора, оръжие, пари и контрабандни стоки.

Дрогата в повечето случаи идва от Турция, а после през България от Югозападна Азия и Златния полумесец (Афганистан, Иран и Пакистан) към традиционните пазари в Западна Европа.

narkotici-1.jpgПроизвежданата в България синтетична дрога е пласирвана главно освен за вътрешния пазар,  за Турция и за Близкия изток, се допълва в доклада.

Синтетичната дрога, хероинът и кокаинът са основните наркотици, които се транспортират през страната ни.

Българските служби обаче са на мнение, че се засилва тенденция хероинът вече да се транспортира до Западна Европа през обиколни пътища - през Кавказ и Русия на север и през Средиземноморския регион на юг. Това също е отбелязано в доклада на Държавния департамент.

Освен хероин през България се прехвърлят и малки количества марихуана. Потокът с кокаин се увеличава.

Произвежданите в България синтетични наркотици пък се транспортират през Турция до пазари в Югозападна Азия. Наркотиците се пренасят с автобуси, микробуси и леки коли.

По-малки количества са изпращани по въздух - като кокаинът се транспортира в България именно по този начин, по-големите пратки от този наркотик се доставят по море, се отбелязва в доклада.

В последните години България се превърна от транзитна страна за потока на наркотици във важен производител на наркотици.

България става се по-голям център за производството на синтетична дрога, чиято употреба в страната вече е много по-голяма от тази на хероина.

Засега е известно, че от културите, необходими за производството на наркотици, в България се отглежда само канабис. Все още не се знае в какви количества се култивира той в страната, но в последно време драстично са се повишили случаите на залавяне на марихуана.

В България има и трайна тенденция на повишаване на производството на синтетични стимуланти като например на каптагон.

Българското правителство и в частност МВР постигат добри резултати в подобряването на работата на митническите си служби и на органите на реда. През 2006 г. властите закриха една лаборатория за производството на наркотици.

Страната си сътрудничи със САЩ и съседните си балкански държави в борбата с трафика на наркотици. Въпреки че правителството в София обеща, че ще се бори с организираната престъпност и в частност с трафика на наркотици, през 2006 г. няма произнесени обвинителни присъди срещу ключови фигури, замесени в трафика на наркотици и в други по-сериозни престъпления, в корупция или в пране на пари, се подчертава в доклада.

Причините за това се коренят в недостига на финансови средства, недостатъчното междуведомствено сътрудничество, неподходящото оборудване за откриване на наркотици, широко разпространената корупция и неефективната съдебна система, отбелязва докладът.

В американския правителствен отчет са посочени и подробности за конфискуваните през 2006 г. от българските власти 8450 кг наркотици, в това число 460 кг хероин, 7460 кг марихуана, 80 кг кокаин, 348 кг синтетични наркотици, 93 576 таблетки от други психотропни вещества, 9,5 кг сухи прекурсори и 0,5 литра течни.

Според българските власти конфискацията на синтетични наркотици през 2006 г. се е понижила с 74%, но това се дължи на преместването на лабораториите за тяхното производство от България в Източна Турция, се посочва в доклада.

 

Коментар на FrogNews:

1. Докладът на Държавния департамент на САЩ за 2006 г. много прилича на доклаза за 2005 г., както и на докладите от предните години. Към България се отправят едни и същи упреци, правят се приблизително еднакви изводи. Така например твърдението, че няма осъдени босове на престъпни групи за наркотрафик датира от 1993 г. и се повтаря до днес. Сощото важи и за изводите, че у нас полицията работи с устаряла техника, че няма взаимодействие между институциите, които участват в борбата с престъпността, че съдът в много случаи е неефективен. Повече от 15 години се повтаря и мнението на Държавния департамент, че една от най-големите пречки пред страната ни е ширещата се корупция. Като се казва: нов доклад, но нищо ново...

2. През всичките тези години коментарите у нас по повод доклада са били, че държавата прави всичко възможно да ограничи престъпността и са постигнати големи успехи в това направление.

3. Ако Държавният департамент на САЩ си сверят часовниците с този на министър Румен Петков и неговия отчет за успехите на МВР през последната година - мнението им за България ще се променни коренно. Не твърдим в каква посока, но - коренно... 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7216 |18.09.2007 Полицейски шеф участва в издигане кандидаткмет на ГЕРБ в Неделино . 1| 4886 |18.09.2007 Учителите почват с мълчаливи бдения, следва обща стачка . 0| 5035 |18.09.2007 На 24 септември пернишките учители се вдигат като един на протест . 1| 6388 |18.09.2007 Натискат ни за сапьори в Афганистан и Ирак и за още войници в Босна и Херцеговина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads