Реклама / Ads
23| 7619 |15.05.2010 НОВИНИ

Даскали изпортили матурата в скайп срещу 600 лева

.
Преподавател от Алма Матер "уцелил" кои ще са трите евентуални теми на матурата по български език. Проверяващият водел курсове за зрелостници. Ден преди изпита продал на курсантите си Вазовия "Левски" за 600 лева, сигнализираха родители.
 

Новината съобщи Дарик часове след приключването на вчерашната матура, на която ичениците трябваше да разсъждават над одата от "Епопея на забравените" на Иван Вазов - "Левски". Учители от сферата също признаха, че знаят за търговията на черно. От Министерството на образованието, младежта и науката коментираха, че са много притеснени от тези сигнали и ще направят проверка.

Снощи около 23.00 часа преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски", който давал частни уроци, пратил смс на свои ученици с трите варианта на темите, които можели да се паднат. Първият от тях е именно изтегленият под Вариант 2 „Силата на словото в одата Левски". Другите двa са „Невъзможното завръщане в Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във Ветрената мелница" от Елин Пелин. До скандалното разкритие се стигнало, след като слушател на медията изпратил в редакцията снимка от разговор в скайп, в който ясно се вижда как двама зрелостници коментират вече известната им тема. Информаторът разказва как е научил добрата новина. До момента обаче от просветното министерство не са съобщили официално кои са другите два текста, каза зам.-министър Милка Коджабашиева. Ако се окаже, че съвпадат, това ще докаже факта за търговията на черно.

Момче, което тази сутрин се яви на матурата, също разказа, че е имало възможност да се сдобие с варианта на изпита още вчера: „Получих информация от една приятелка, че някакъв човек й е предложил да закупи матурата за сумата от 600-700 лева. Питах я дали е сигурна тази информация, тя ми каза, че информаторът е сигурен и че имал копие от теста". Предполага се, че става дума за преподавател от Алма Матер, който бил сред проверяващите. От просветното министерство обещаха проверка на случая. От там обаче все още не искат и да си помислят, дали ако матурата е продадена може да се стигне до нейното анулиране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4544 |14.05.2010 Внесоха обвинението срещу Тошко Добрев . 12| 4973 |13.05.2010 Седем общини скачат срещу проверки на ГЕРБ . 1| 4639 |12.05.2010 МВР с операция срещу наркоразпространителите . 0| 4545 |11.05.2010 Алма Матер скочи срещу орязания си бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads