Реклама / Ads
10| 5176 |20.04.2011 НОВИНИ

Даскалите в стрес от ученически шамари

.
Педагозите са с най-влошено здраве от 21 професии.
 

Страхът от шамари тормози най-много българските учители, пише Монитор. Това призна вчера шефката на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева по време на конференция за здравето на хората от съсловието. Близо 43% от всичките болести на родното учителство се дължат на стреса, твърди тя. Факторите, които го провокирали обаче се променяли с годините. Докато през 1994 г. специално изследване показало, че хората се страхуват най-много да не загубят работата си и от малката си заплата, то сега на първо място ги мъчи агресията и насилието в училище. Това са новите кошмари на днешните педагози. Синдикатът направил и специално изследване, което показало, че около 8% от всички обичайни заболявания на педагозите се дължат на стреса, провокиран само от насилието. Учителите го изпитват на гърба си от страна на родители, от ученици, от директорите и от други субективни фактори, твърди синдикалистката. Безкрайният стрес според нея превръща нервната система на учителите в особено лабилна.

Заради него всеки четвърти преподавател получава психо-соматично заболяване, обяви и проф. Невена Цачева от катедрата по трудова медицина в Медицинския университет-София. Според проучване на Главна инспекция по труда от общо 21 изследвани професии учителската е с най-висок риск за здравето. „Болестите от нерви” като неврози, различните увреждания на периферната нервна система, както и депресиите са обичайните диагнози за дългогодишните педагози

Граничните състояние между неврологията и психичното здраве като мигрени, мениеров синдром и др. са масово разпространени между тях, смята проф. Цачева. Според лидера на КНСБ Пламен Димитров към 35% от учителите имат и различни заболявания на храносмилателната система. Язви, тежки колити и гастрити мъчат повечето от тях и всички тези оплаквания вече минават за болести на самата професия.

Пет болести ги пазят от уволнение

Специална наредба на здравното министерство е обявила 5 болести, при които училищните директори нямат право да уволняват или съкращават даскалите. Сред тях са исхемичната болест на сърцето, туберкулозата, онкологичните и психични заболявания, както и захарния диабет. Но при учителите освен исхемичната болест особено често се среща и диабетът. Почти 15% от тях страдат от коварната болест. Тревожното е, че диагнозата се поставя твърде късно, твърди проф. Цачева. При учителите това заболяване най-често се появява „маскирано” и те го откриват едва при пенсиониране или в края на трудовата си кариера, коментира още лекарката. Според нея в професията айсбергът на скритата заболеваемост е с много широка основа. Причината е, че учителите рядко се преглеждат при лекар или пък медиците не успяват да открият болежките им навреме. Средната им възраст пък вече далеч надхвърля тази на средностатистическия българин и клони към петдесетте. Едва 3% от учителите са млади хора, признава Янка Такева. Така че влошеното здраве идва и с напредването на възрастта. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6043 |12.04.2011 Шефът на хазарта нашамарил подчинен . 2| 4327 |24.03.2011 Похитените здрави, но в голям стрес . 21| 5182 |22.03.2011 Борисов подлага АЕЦ ”Козлодуй” на стрес-тест . 24| 5764 |09.03.2011 Новите данъци стреснаха софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads