Реклама / Ads
30| 4714 |23.04.2013 НОВИНИ

Датчани удрят рамо на енергийната ни стратегия

.
Росен Плевнелиев
Дания е и сред страните, които могат да предложат много от опита си в областта на енергийната ефективност. В северната страна имат интерес към туризма у нас.
 

Датски експерти ще помагат на българските си колеги при написването на стратегията България 2020 в енергийната й част. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с датския министър-председател Хеле Торнинг-Смит, информира Стандарт нюз.
 

Държавният глава е на двудневно официално посещение в столицата  Копенхаген. Дания е сред лидерите в областта на енергийната ефективност, като целта на страната е до 2020 г. 30% от енергията, която произвежда, да е от алтернативни източници, става ясно от доклад на компанията Rockwool, в чиято централа президентът гостува.
 

Темата за енергийната ефективност и диверсификацията на източниците двете страни ще обсъждат заедно с представители и на останалите страни-членки на ЕС през май по време на Съвета на Европа. Можем да ви предложим много от нашия опит в областта на енергийната ефективност, заяви Смит след разговора си на четири очи с Плевнелиев. Темата е важна и за Европа, защото никоя страна не може сама да реши енергийните или икономическите си проблеми.
 

По време на Съвета на Европа ще бъде обсъдена и идеята за общ енергиен европейски пазар, който трябва да стане факт през 2014 г., допълни държавният глава. По време на разговора с датския премиер Плевнелиев е получил информация и за социалната система на Дания, която е сред най-добрите в света. Заявен е и интерес за сътрудничество в областта на земеделието и информационните технологии. Дания е и сред страните, които имат интерес към туризма у нас и аз се радвам, че много гости от тази страна избират за почивката си именно България, допълни Плевнелиев. Късно вечерта държавният глава ще открие изложба в Датския национален музей на златните съкровища от Свещаре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5809 |18.04.2013 Кънчо Филипов: Трябва политическа воля, а не потупване по рамото . 46| 4696 |11.04.2013 Премиерът даде рамо на министъра си: Досиетата са чалгата на прехода . 6| 5054 |11.04.2013 Обраха банков клон в София; удрят тото пункт в Бургас . 12| 5309 |07.04.2013 Молебен във всички храмове за Божия закрила над народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads