Реклама / Ads
14| 6468 |29.09.2014 НОВИНИ

Л. Дацов пред Фрог: Вървим към свръхдефицит с новия заем

.
Любомир Дацов
Благодарение на онези, които са намалявали дълга в предишните правителства, тенденцията за вземане на заем може да продължи. Само че всяка години емитираме нов дълг и това води до заболяване на бюджета. Ние отиваме към свръхдефицит и следващите няколко години пак ще бъдем на дефицит, коментира пред Фрог нюз бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов вземането на външен дълг от 4 милиарда и половина.
 

Тези 4 милиарда и половина са съвкупност от няколко компонента - от емитиране на нов дълг, за което се иска разрешение за таван на дълг. А това е свързано с няколко неща – първо - имаме падеж на дълг, който няма да бъде върнат целия от банките и ще трябва да бъде покрит с нов дълг; след това имаме увеличение на дефицита на самия бюджет, за което трябва да бъде емитиран нов дълг и накрая имаме гарантиране на около 2 милиарда приблизително, който ще бъде емитиран от Фонда за гарантиране на депозитите. Всичко това прави тази сума, която е отбелязана в предложението за актуализацията на Закона за държавния бюджет, обясни Дацов схемата за вземането на дълг.   

 

4 % от БВП дефицит за тази година означава нарушаване на правилата на ЕС за таван на разрешения дефицит от 3% и автоматично означава, че ние влизаме в процедура на свръхдефицит. В началото това нарушение не носи наказания, но правителството ще трябва да представи план за намаляване на свръхдефицита под 3%. От Европа ни казват, че дефицитът в България трябва да е около 1 %.

 

Разходите са извън контрол, защото са унищожени системите за управление на бюджети и за това не е виновно последното правителство. Всичко това е започнало още през 2009 година.  

 

Финансистът коментира и харчовете в МВР и НЗОК. „В МВР са си увеличи разходите без да има финансово осигуряване. Претендират, че някой трябва да им даде още 200 млн. тази година, за да могат да си изплатят заплатите, защото още в началото на годината на базата на финансово неосигурен закон си увеличават средствата извън определеното от бюджета. Същото нещо важи за всички останали сфери. Приблизително тази година номиналното изменение на брутния вътрешен продукт – това, което е произвела държавата, е около 1%.  А с намерението НЗОК да похарчи още 100 млн. означава, че тя има увеличение на бюджета си с 8-9% тази година. За какво отиват тези пари? Никой не казва за какво, как и защо? При 1% увеличение на БВП как се оправдават 8%?!”   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8547 |29.09.2014 А. Славчев пред Фрог: Бунт с камъни срещу 163 бирници милионери . 6| 5853 |27.09.2014 Т. Младенов: Програмата на ГЕРБ предвижда европейските програми за временна заетост да са и за хора в предпенсионна възраст . 1| 4700 |27.09.2014 Мерят ни парното спрямо предходната година . 16| 5155 |26.09.2014 Георги Първанов: "Южен поток" напредва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads