Реклама / Ads
Frognews
1| 3806 |11.11.2010

ЕП дава 146 млн. евро за енергоспестяване

.
Създаването на финансов инструмент със свободни средства в размер на 146 млн. евро могат да бъдат използвани за финансирането на проекти в сферата на енергоспестяването, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, подкрепи Европейският парламент.

Промените в законодателството относно Европейската енергийна програма за възстановяване ще прехвърлят неизразходваните средства в нов фонд за финансиране на проекти в няколко насоки.

Те са следните:

* ремонт на обществени или частни сгради с цел подобряване на енергийната ефективност или преминаване към възобновяеми източници на енергия;
* построяване на инсталации, използващи възобновяеми енергийни източници за отопление и производство на електричество, електроразпределителни мрежи и тяхната интеграция в енергийните мрежи;
* екологично чист градски транспорт, в частност автомобили, които се движат с помощта на електричество или водород;
* местна инфраструктура, включително ефикасно улично осветление, хранилища за електроенергия и ефективни енергийни мрежи.

Фондът има за основна цел да подпомага местните и регионалните власти при финансирането на подобни проекти, които трябва да бъдат икономически и финансово жизнеспособни, за да могат да върнат вложените инвестиции. 146.34 млн. евро ще бъдат налични от 1 януари 2011 г. и трябва да бъдат разпределени до 31 март 2014 г.

Финансирането от страна на фонда може да бъде под формата на заеми, гаранции, ценни книжа или други финансови продукти. До 15% от субсидиите могат да бъдат използвани за осигуряване на техническа помощ за властите при изготвянето на проектите. Също така важен критерий при подбора на проектите ще бъде географският баланс.
Парламентът прие промените в законодателството с 582 гласа "за", 27 "против" и 7 "въздържали се".

Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), създадена през 2009 г., цели да засили икономическото възстановяване, като субсидира енергийни проекти като трансгранични газови или електрически връзки, вятърни паркове и проекти за намаляване на емисиите на СО2. За подобни проекти през 2010 г. бяха отделени общо 3.98 млрд. евро.
Парламентът се опита да включи в ЕЕПВ планове за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, когато програмата беше предложена за първи път.

Европейската комисия обеща да разгледа този въпрос на по-късен етап чрез използването на фондове, неизразходвани до края на 2010 г. Измененият регламент осигурява правна база за тази цел, като в противен случай средствата ще бъдат върнати в националните бюджети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 24 нови наркотици заливат Европа легално 3| 4665 |10.11.2010 . Генерали и спортисти създават АБВ-то на Първанов 65| 6318 |10.11.2010 . ВМРО-НИЕ дава рамо на Първанов 16| 4147 |08.11.2010 . Дават 400 хил. евро за главата на премиера; Борисов: Малко са! 53| 7136 |08.11.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ