Реклама / Ads
0| 4682 |08.04.2011 НОВИНИ

СП дава на прокурор одита на лекарства за онкоболните

.
Сметната палата изпраща на прокуратурата доклада за извършения одит на изпълнението на реда за предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
 

Причината за това е, че в резултат от забавеното въвеждане в експлоатация на информационна система с повече от две години, е изтекъл срокът на закупените и платени изцяло лицензи за софтуера, без те да са използвани реално. С платените, но неизползвани и вече с изтекъл срок лицензи в размер на 874 180 лева, са налице данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването.

След оповестяването на одитния доклад от Сметната палата министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви в интервю, че информационната система няма да проработи. Това поставя под съмнение и целесъобразността на платената изцяло авансово обща сума по договора в размер на 2 145 937 лева.

С разработване и внедряване на централизирана информационна система за отпускане на медикаменти по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 г. за лечението на български граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване е трябвало да се улесни процесът до крайното получаване на лекарства от пациентите. Целта е била автоматизиран обмен на данни между лечебните заведения, принадлежащите им аптеки, районните центрове по здравеопазване, доставчиците на медикаменти и медицински изделия и Министерството на здравеопазването.

Сметната палата установи небрежност при планирането и лошо управление на проекта за изграждане на централизирана информационна система. Хардуерната обезпеченост на работните места в лечебните заведения не е предвидена от самото начало на проекта, а възниква като проблем две години след сключването на договора за разработване на заданието за проектиране. Като една от причините за забавянето на изпълнението на проекта се посочват многократните изменения на нормативната уредба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5352 |24.02.2011 Предложените от Кокинов прокурори останаха без награди от ВСС . 3| 5485 |23.02.2011 Прокурор разпитва Странджев в НСС . 5| 5283 |21.02.2011 Я. Нотев: Прокурорът трябва да е господар на информацията . 107| 5261 |04.02.2011 Първанов прати Борисов на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads