Реклама / Ads
6| 6669 |26.04.2012 НОВИНИ

ЕК ни дава на Темида заради боклука

.
Европейската комисия е подала иск срещу страната ни в Съда на ЕС, защото не е спазила срока (декември 2010 г.) за приемане на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство. Същата процедура е започната и срещу Унгария, Полша и Словакия.
 

  

По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник ЕК иска от Съда да наложи финансови санкции на четирите държави, като те са различни за всяка държава. България я грози глоба в размер на 15 220 евро на ден, Унгария - 27 316, Полша 67 314, а Словакия 17 136 евро.

 

Ако държавите членки не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, Комисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение.

 

При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушенията. Те се състоят от дневни санкционни плащания, които се изплащат от датата на решението - при условие че нарушението продължава - до деня, в който транспонирането бъде завършено.

 

Още на 27 януари 2011 г. ЕК е изпратила официални уведомителни писма на съответните държави членки.

 

Количеството на отпадъците в ЕС нараства непрекъснато, като всяка година се генерират три милиарда тона от тях и по този начин се оказва вредно въздействие върху здравето на хората и се създават сериозни проблеми за околната среда.

 

Целта на Рамковата директива 2008/98/ЕО относно отпадъците е да се отдели икономическия растеж от генерирането на отпадъци. С нея е създадена правна рамка и са поставени съответните цели за третирането на отпадъците в ЕС .

 

Въвеждат се принципи за управление на отпадъците, като например принципът „замърсителят плаща", и се установява обвързваща йерархия за това управление. Държавите членки трябва да дадат приоритет на предотвратяването, следвано от повторната употреба, рециклирането и другите форми на оползотворяване, а обезвреждането се избира само в краен случай.

 

На Белгия е изпратено допълнително мотивирано становище, тъй като тя не е уведомила Комисията за приемането на директивата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5590 |26.04.2012 Цар Киро застава пак пред Темида . 2| 6139 |26.04.2012 Заради Сребърния фонд ДПС готви вот на недоверие . 45| 7839 |24.04.2012 Тренчев: Измекяри и храненици на Сорос дават акъл . 18| 15760 |17.04.2012 Дисциплинират НСО заради гафа с курвите и гардовете на Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads