Реклама / Ads
3| 5719 |11.12.2009 НОВИНИ

Даваме 20 лв. за нова лична карта

.
Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева, прогнозира Мария Костадинова, началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР.
 

Срещу тази сума ще се отпечатва нов международен паспорт за осем часа, в който ще бъде вграден чип със снимка и пръстови отпечатъци на притежателя му. Обикновената поръчка ще е около 50 лева, а бързата – за три дни – около 100 лева. Нова лична карта се предвижда да е около 20 лева, при бърза поръчка – 40, а при експресна – за няколко часа – 100 лева.
За шофьорската книжка ще се плащат между 25 и 125 лева. "Тези цени са приблизителни, все още не са приети окончателно", каза Костадинова. Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и вземането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване. По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна – по едно във всяка област. В София ще са четири – в КАТ за книжки, в Областната дирекция на полицията в жк "Гео Милев" – за Софийска област, и още две в София. Издаването на новите документи започва окончателно от март догодина. Досега този старт беше отлаган няколко пъти.

Биометрични данни ще имат само паспортите. "Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще има и вградени нови защити", поясни Костадинова. Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича през 2010 година и затова с шест месеца се удължава този срок с цел да няма опашки пред РПУ-тата.

На всеки 5 години, когато изтича паспортът, или 10 – за личните карти, ще се вземат нови биометрични данни от всеки. Разликата вече е, че заявлението няма да се попълва на ръка, а ще се отпечатва готово, попълнено с данните на човека. Така ще се спести и време за обработка. Гражданинът само ще се подписва, след като му бъдат снети и биометричните данни, допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4927 |23.11.2009 Й. Фандъкова: Ще освобождаваме София от коли . 2| 4721 |10.11.2009 Мерцедес отнесе столична спирка на градски транспорт . 6| 5163 |16.08.2009 Броим 300 лева, ако сме без лична карта . 0| 5058 |14.06.2009 303 места за предизборни реклами определи Столичната община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads