Реклама / Ads
0| 5314 |23.08.2016 НОВИНИ

Дават грешни 816 000 лв. за строителен надзор на зала “Св. София” на НС

.
816 000 лв., с ДДС, достигнаха разходите за упражняване на надзор на строително-монтажните дейности, които трябва да превърнат за по-малко от две години зала “Света София” на бившия Партиен дом в нова пленарна зала на Народното събрание. Това става ясно от три обществени поръчки, обявени от парламента в последните два месеца, които са пред финализиране.
 

Преместването на 240-те депутати в бившия Партиен дом ще струва на държавата около 25 млн. лева. Дългогодишната идея за преместване на парламента до Президентството и Министерския съвет видя “зелена” светлина преди няколко месеца, основно заради Българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Изтеглянето на Председателството с шест месеца обаче, постави администрацията на Народното събрание пред свършен факт.

 

Много е вероятно преустройството на зала “Света София” да не успее да приключи до края на 2017 година, т.е. преди 01 януари 2018 г., когато България ще “ръководи” за шест месеца ЕС. Парламентът все още не е избрал изпълнител на ремонта, съобщава БГНЕС. Това най-вероятно ще се случи в края на септември или началото на октомври. Две компании са допуснати в конкурса и се очаква подаване на офертите им. Фирмите притежават сертификати за работа с “държавна тайна”, каквото бе едно от изискванията на възложителя. Успоредно с избора на строител, текат и три процедури за избор на фирми, които ще извършват строителен надзор.

 

Миналата седмица парламентът изпрати покана до проектанта на преустройството – фирмата “Никонсулт”, която срещу 200 000 лв., без ДДС, ще следи за стриктното изпълнение на архитектурно-инженерната идея, която включва изграждането и на стъклен покрив на бъдещата пленарна зала. Администрацията на НС очаква оферта и от фирма “Армстройинвест”, която е класирана на първо място в процедурата за управление, наблюдение и контрол на строително-монтажните дейности. Стойността на услугата също е 200 000 лв., без ДДС. 280 000 лв., без ДДС, ще струва упражняването на самия строителен надзор. Две фирми се очакват да подадат финансови оферти – “Армстройинвест” и “Ка Консулт 04”.

 

Междувременно стана ясно, че администрацията на парламента не е успяла да осигури претапициране на депутатските кресла в настоящата Пленарна зала на пл. “Народно събрание”. Срещу 70 000 лв., без ДДС, народните представители трябваше да седнат на 31 август, когато е първия работен ден на парламента след лятната ваканция, върху нов дунапрен. Оказало се, че само една фирма е подала оферта, поради което процедурата е прекратена. Така народните избраници остава да се надяват, че щатната поддръжка на парламента се е погрижила за закърпване на креслата, чийто деформирани пружини може да са причина за скъсването на скъпите депутатски костюми. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5981 |17.08.2016 Проф. Танев за Фрог: 2 млн. лв. да се дават не за реклама, а за млади учени . 0| 4093 |16.08.2016 Дават 250 млн. лева за продължението на АМ „Струма” . 0| 4708 |15.08.2016 Спукване на аорта е причината за смъртта на момченцето, било в строителен магазин . 0| 4649 |08.08.2016 Отвлякоха преподаватели в Американския университет в Кабул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads