Реклама / Ads
2| 5777 |06.10.2011 НОВИНИ

Дават на митниците право да разследват

.
Митничарите "ще арестуват кротко", без събаряне на нарушителите на земята. Това се предвижда в Закон за изменение и допълнение на Закона за митниците, който приеха днес депутатите на второ четене.
 

 

По думите на зам.-финансовия министър Владислав Горанов в случая става въпрос за налагане на административна мярка, по време на която на лицето да бъдат изискани обяснения, поясни той.

 

Ако има категорични и основателни съмнения, че е извършено престъпление и има опасност лицето да се укрие, тогава вече митническите органи ще се обърнат или към полицейските органи, или към наблюдаващ прокурор, за да бъде заменена тази административна мярка с мярка за неотклонение, подчерта Владислав Горанов.

 

Със създаването на митническо разследване финансовото ведомство цели положителен финансов резултат, обясни още зам.-министърът.

 

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за митниците доразвива предвидените със Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс промени, предвиждащи разширяване кръга на разследващите органи по досъдебните производства чрез създаване на института на разследващия митнически  инспектор.

 

Тази процесуална фигура не е нова за българското наказателнопроцесуално право, тъй като подобен нормативен подход е бил възприет и в предишни редакции на Наказателно-процесуалния кодекс от 1999 г. и 2000 г. чрез включване на митническия дознател сред кръга на разследващите органи.

 

Възстановяването на правомощията на митническите органи за разследване на митнически престъпления отговаря в максимална степен на дадените в рамките на предприсъединителния процес препоръки от страна на Европейската Комисия по Глава 24 „Правосъдие и вътрешни работи" и Глава 25 „Митнически съюз".

 

Препоръките са давани последователно, както в няколко доклада на ЕК за годините от 2002 г. до 2004 г., така и в последния Междинен доклад по Механизма за сътрудничество и оценка за  България от 18 февруари 2011 г.

 

Подобни правомощия за разследване на митнически престъпления са предоставени на митническите администрации в почти всички държави - членки на ЕС. Същността на утвърдения вече в европейските страни модел на митническо разследване е осигуряването и запазването на връзката между органа, установил съответното митническо престъпление, и органа, осъществяващ разследването по него.


Законопроектът предвижда разследващите митническите инспектори да осъществяват разследване на три групи престъпления - митнически престъпления, валутни престъпления и престъпления против данъчната система.

 

Заложената в законопроекта концепция разглежда разследващите митнически инспектори като част от митническата администрация, но същевременно създава и разграничение от функциите, които по принцип изпълнява митническата администрация.


Като част от тази администрация те нямат същите функции по контрол за спазване на специфичното национално и общностно митническо и акцизно законодателство и по противодействие на митническите и акцизните закононарушения, характерни за Агенция „Митници".

 

За гарантиране законосъобразността на действията на митническите органи и предвид конституционните изисквания е предвидено, че при задържането на лице може да му бъде ограничавано единствено правото на свободно придвижване, но не и други законоустановени права, като срокът на задържане не може да бъде повече от 24 часа.

В законопроекта е предвидено въвеждане на „правото да бъдеш изслушан" в рамките на административното производство по издаване на решения от митническите органи във връзка с  прилагането на митническото законодателство.

 

С въвеждането на този институт ще се постигне хармонизиране с европейското законодателство с оглед изискванията на Европейската комисия, като ще се постигнат и целите на института - защита на правата и интересите на лицата с оглед еднаквото прилагане на закона и изчерпателност при събиране на доказателствата в образуваното административно производство от митническата администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4834 |03.10.2011 Раздават Нобеловите награди за 110-и път . 24| 5242 |28.09.2011 Циганският прайд пада; ще раздават карамфили . 20| 5755 |27.09.2011 Журналисти: Късно се сетиха да разследват цар Киро . 43| 5662 |26.09.2011 Тежки санкции за МВР искат правозащитници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads