Реклама / Ads
17| 5788 |02.06.2010 НОВИНИ

Дават ни още затворници от Гуантанамо

.
Затворът в Гуантанамо Източник: euronews.net
Нови затворници от кубинската американска база Гуантанамо може да пристигнат в България. Това е един от секретните въпроси, който са обсъждали директорът на Централното разузнавателно управление Леон Панета и премиерът Бойко Борисов в София.
 

Шефът на ЦРУ бе за кратко у нас на 27 май 2010 г. Преди това Румъния отказала да приеме от обвинените в тероризъм иракчани, които вече трета година са в затвора в Гуантанамо, съобщиха дипломатичедски източници за Frognews.bg. Добрите отношения между България и САЩ дали основание на президента Барак Обама да поиска от правителството подкрепа в тази посока. Мисията била поверена на Леон Панета, който е с голям опит във воденето на подобни разговори.
Тази част от визитата на директора на ЦРУ в нашата страна остана тайна за медиите и обществото.

Друга тема, по която се пази мълчание е дискретната среща между Леон Панета и външният министър на Иран Манушер Мотаки. Последният пристигна изненадващо в България, под предтекст, че ще участва в среща на страните от Черноморския регион. Всъщност двамата провели неформален разговор за скорошни преговори по ядрената програма на Ирак.

Визитата на директора на ЦРУ Леон Панета в България бе част от обиколка, която е започнала от Русия. За посещението в Москва и до днес няма нито ред руските медии нито от пресцентъра на Кремъл. Според анализатори срещата в Русия е била за стиковане на спецслужбите на двете страни в битката срещу ислямския тероризъм.

Втората спирка на Панета е била Румъния. И там посещението не е било обявено предварително. Според румънски медии Панета е обсъдил в Букурещ въпроси, свързани с тероризма, контрашпионажа и киберпрестъпленията.
В София Банета похвали българското правителство за усилията му в борбата с организираната престъпност и корупцията.
“Уверих премиера, че ние ще направим всичко възможно, за да продължим доброто сътрудничество, особено с оглед усилията за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност тук, в България”, каза шефът на ЦРУ след разговорите си с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Повече информация на медиите даде вътрешният министър Цветан Цветанов. “Имаше акцент върху операция “Октопод”, каза той и добави, че самият факт, че директорът на ЦРУ е в България, говори за оценката за правителството. Цветанов каза, че темата за реформите в разузнавателните ни служби не била обсъждана.

Преди месец Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) потвърди, че в страната е пристигнал затворник от американската базата Гуантанамо за заподозрени в тероризъм хора. Затворникът е приет в България като помощ към усилията на САЩ да затворят базата с 240 затворници, заловени по време на управлението на бившия президент Джордж Буш. На 3 декември 2009 г. Даниъл Фрийд, специален пратеник на САЩ по закриването на Гуантанамо се е срещнал по въпроса с вътрешния министър Цветанов и му е предал молбата на щатското правителство.

От 240-те задържани в Гуантанамо между 40 и 60 са смятани за невинни, но те не могат да бъдат върнати в родните им държави от съображения за сигурност, припомнят запознати. Приемането на такива хора на европейска територия става на доброволен принцип. Чехия например отказа. Франция прие един. Готовност са заявили Великобритания, Испания, Португалия и Ирландия.

Не е ясно дали премиерът Борисов е дал съгласие за приемане на още затворници. Предполага се, че дори да има такива намерения, те ще бъдат обсъдени в правителството и чак тогава ще се даде отговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11195 |26.05.2010 Дават на прокурор съветник на Бойко Борисов . 2| 6560 |21.05.2010 Наркомани въздават собствено правосъдие? . 8| 4575 |14.05.2010 Създават второ ДАНС чрез Военното разузнаване . 36| 9298 |19.04.2010 Президентът Обама търси подкрепа от преподавател в УНСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads