Реклама / Ads
1| 3991 |07.09.2016 НОВИНИ

Дават на съд счетоводителка от Социалното, източила стотици левове за помощи

.
Прокуратура във Варна предаде на съд старши счетоводителка в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол за документна измама в размер на 390 102 лева, представляваща особено тежък случай.
 

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 44-годишната старша счетоводителка на дирекция „Социално подпомагане“ в град Вълчи дол Надежда Ст. за документна измама в особено големи размери – 390 102 лв. Деянието се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 г.

 

44-годишната подсъдима работела като главен счетоводител в системата на социалното подпомагане във Вълчи дол от 2002 г. Преди да постъпи в системата, тя заемала сходни позиции в СЖ „Експресбанк“ – клон Вълчи дол. На 15 януари 2003 г. Надежда Ст. била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“ и заемала тази длъжност до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия.

 

Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане „СЕБРА“, след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София.

 

Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „Социално подпомагане“ или на регионалната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на екземпляр от ведомостта, масово нареждане и файл за осчетоводяване, които за Вълчи дол изготвяла Надежда Ст. Тя знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка.

 

Надежда Ст. дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка. Неправомерните действия на Надежда Ст. били засечени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г. При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на името на Надежда Ст.

 

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й в СЖ „Експресбанк“. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и е сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче Надежда Ст. наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК. По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Ст. е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4911 |02.09.2016 Дават на съд един украинец за атентата срещу Алексей Петров . 0| 4140 |24.08.2016 Дават 7 млн. лв. за безработни . 0| 5315 |23.08.2016 Дават грешни 816 000 лв. за строителен надзор на зала “Св. София” на НС . 1| 5981 |17.08.2016 Проф. Танев за Фрог: 2 млн. лв. да се дават не за реклама, а за млади учени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads