Реклама / Ads
22| 9811 |05.03.2016 НОВИНИ

Давутоглу на Борисов и Местан: Искам да ви видя в управлението премиер и вицепремиер бъдещ

.
Илхан Андай
Причина за отстраняването на Лютви Местан от върховете на ДПС е несправяне с лидерството на ДПС. Местан в рамките на мандата си като председател на ДПС инкасира едно управление, което може да се каже, че е неуспешно - това на Орешарски, и което беше свалено по инициатива на ДПС, след това не успя да влезе в новото управление, практически остана в изолация в Народното събрание, както по отношение на опозицията в лицето на БСП, така и по отношение на управляващото мнозинство, и в крайна сметка в есента на 2015 г., каза по БТВ журналистът Тома Биков.
 

ДПС претърпя и изборна загуба на местните избори. Две от знаковите за ДПС общини бяха загубени – Исперих и Кубрат. Нито една знакова община не беше върната.

 

Според журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай Местан е надскочил сянката си:

„Той е перфектният втори във всяка една българска партия. Но в даден момент дали си повярва много, дали зависимостите са много и е вече дирижиран отвън”.

 

Впоследствие Местан се заобиколи повече с клакьори, игнорира колективното тяло, получи жълт картон, получи втори, допълни Илхан Андай. "На подобно събиране на по-миналата Коледа Доган е направил забележка на Местан, че така не се ръководи, че трябва да функционира централното оперативно бюро, че трябва да се взимат решенията колективно, че не трябва да се стига до онази конфузна ситуация – декларацията за сваления самолет, която вечерта никой не знае в ДПС, а на сутринта между 07:00 и 09:00 часа се случват някакви събития и той излиза, изчита декларацията много преди Пентагона, много преди НАТО и това е само зрънцето за отстраняването на Местан.

 

Мисля, че е натежало нещо, което се е случило на 15 декември, когато министър-председателят на Турция Давутоглу беше в България". След официалните срещи той има неофициална с Лютви Местан, каза още Андай: "Ръководството на ДПС знае за една такава среща, за тази среща, че трябва да се състои, има договорка Местан да покани Доган, той това не го прави и на своя глава заема мястото си във формат Борисов, Давутоглу, Местан, без преводач. На пресконференцията на Местан той загатна за тази среща.

 

От тази среща Местан получава дивиденти, защото на нея министър-председателят на Турция представя пакет от предложения за инвестиции в смесените региони в България, както в Родопите, така и в Делиормана, визира се животновъдство, биоземеделие, в рамките на няколко години да се инвестират 1 млрд долара. Акцентът е в смесените райони хората, които масово напускат в посока Западна Европа да си останат там.

 

После Давутоглу казва на Местан и на Борисов: Ето така искам да ви видя двамата в управлението, едва ли не премиер и вицепремиер бъдещ. Това нещо Доган го научава по свои канали. Затова на 17 декември словото е с малко по-екшън фрази, не това, което излезе цялото, спестили са някои неща".

 

Знаковото име ДОСТ което е директна препратка към нашите изселници в Турция с някакви сметки да съберат някакви гласове, смята Тома Биков. „Тази партия няма да се състои ефективно, дори да бъде регистрирана, защото тя няма лидерско основание да съществува. Местан не успя да се наложи като председател на ДПС. Начинът, по който беше изхвърлен от там е абсолютно показателен за това. Той очевидно не успя да овладее партията. След като не можеш да управляваш една доста добре организирана структура и да я доведеш до организационна и идеологическа криза след 3 години управление, едва ли може да направиш от нулата една партия и да направиш нещо кой знае какво. Второ - няма политически основания. В България има етнополитически модел за представителство най-вече на турското малцинство, който е извънреден, той се появява след Възродителния процес”.

 

Местан не прави алтернатива на ДПС, това е опит за създаване на едно по-добро ДПС, но това не е алтернатива на модела, който функционира.

 

Няма и идеологически основания. Той постоянно говори за либерализма, че това ще бъде някакъв либерален проект. Няма как да бъдеш либерал в България, а в Турция да не си либерал. Не съм чул отношението на Местан към режима на Ердоган. Аз не казвам дали този режим е добър или лош, но той е крайно нелиберален”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5019 |04.03.2016 Бойко Борисов: Граничарите от турската граница няма да бъдат прехвърляни на гръцката и македонската . 29| 5132 |04.03.2016 Бойко Борисов: Чакаме новите източници на газ . 12| 4128 |04.03.2016 Превозвачи благодарят на Борисов за вдигнатата блокада на границата . 9| 5013 |03.03.2016 Туск към Давутоглу: Европа ще ви върне мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads