Реклама / Ads
99| 6436 |15.08.2013 НОВИНИ

ДАЗД: Пазете децата на протестите

.
Източник: Булфото
Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ излезе със становище относно наличието на деца по време на протестите, продължаващи вече над 60 дни. Агенцията посочва, че разпространява становище заради зачестилите сигнали за участието на малолетни и непълнолетни по време на шествията.
 

Агенцията призовава за внимателно обмисляне от страна на родителите за това дали да заведат децата си на шествията, заради случаите на ескалация на напрежение и добавя принципната си позиция, че децата също са носители на основни граждански права.

Във връзка със зачестилите сигнали за участието на малолетни и непълнолетни по време на протестите, позицията на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е, че опазването на живота и здравето на децата по време на подобни мероприятия е от първостепенно значение, съобщават от ДАЗД.

Конвенцията на ООН за правата на детето прогласява, че родителите или настойниците са тези, които носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на децата. Висшите интереси на подрастващите са тяхна основна грижа, както и изграждането на ценностната им система.

Държавната агенция за закрила на детето подчертава, че ролята на държавата чрез съответните институции е да съветва и обучава семейството за правата и отговорностите им спрямо децата, съобщава бТВ. Незабавната намеса на институциите в тези отношения чрез органите за закрила е регламентирано в случаите, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите.

Присъствието на деца по време на законно организиран и проведен граждански протест е израз на волята и отговорността на техните близки. Основно задължение на родителите, заложено в Закона за закрила на детето, е да придружават децата си на обществени места след 20,00 ч., ако не са навършили 14-годишна възраст, и след 22,00 ч., ако не са навършили 18-годишна възраст.

Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите.

Отговорност на всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните, е веднага да сигнализира органите по опазване на обществения ред и сигурност, които са и органи по закрила на детето.

Като взема под внимание тревогите на граждани, неправителствени организации и политически сили, Държавната агенция за закрила на детето изразява принципната си позиция, че децата също са носители на основни граждански права, включително правото да се включват в мирни действия /чл.15 от Конвенцията за правата на детето на ООН/. Те имат възможност да формират възгледите си чрез участие в цивилизовани и конструктивни форми на масова изява на общественото мнение и да получават своите уроци по демокрация, но това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им, добавят от ДАЗД.

Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на родителите и на всички останали отговорни институции, на органите за закрила и на законодателната власт чрез съответните належащи нормативни промени. Държавната агенция за закрила на детето се обръща към родителите и цялото общество: "Нека да бъдем отговорни към децата и да направим всичко възможно, за да не пострадат по време на протестите"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 6605 |16.07.2013 Евгени Михайлов: Децата на червената номенклатура са узурпирали властта . 3| 6338 |16.06.2013 Компенсации и за децата, които не са класирани за ясла . 17| 5783 |11.06.2013 Децата ни не са неграмотни, успокои Анелия Клисарова . 13| 5573 |10.06.2013 Саботаж или техническа неизправност "бутнали" децата от драгалевския лифт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads