Реклама / Ads
11| 6209 |03.05.2015 НОВИНИ

Д-р Дечев: Мегаструктурата е за подмолна приватизация на болниците

.
Д-р Дечо Дечев
Мегаструктурата, която се готви за обединяване на болниците, е губеща структура. Обединяването означава, че работещите ще се върнат в период от преди 20 г. към бюджетни заплати. Искат да вземат 4 млн. печалба от "Св. И. Рилски" и ги сложат в кюп с губещи болници. При шапка на всички болници ще има монополизиране. Това заяви в "На светло" уволненият директор на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.
 
В главите на някои витае идеята да се извърши подмолна приватизация чрез обединение на тези болници, което ни връща във времена, които не трябва да се върнат. При обединение - те ще се обединят с резултат минус, допълни д-р Дечо Дечев.

Изненада е,  че съм в групата на противниците на реформата. Преди 4  месеца Москов ми удължи мандата с три години. Преди 4 месеца сме нямали поводи за конфликт. Междувременно, някъде от два месеца, преди да се говори още за обединение на болници, министър Москов е започнал да търси кандидати за моето място. Сега като предтекст се представя  обединяването на болници, започна с предисторията на конфликта д-р Дечев.

С методиката, по която ще се заплаща на болниците от Националната каса, трябва да се спре източването на здравната каса. Според мен, човекът реформатор, който може да промени това, трябва да притежава част от качествата на Москов. За съжаление тези, които го подкрепят, ги нарочва като врагове, а тези, които му се подмазват, ще направят възможно, този модел да продължава. Не е тайна, че има елит в медицината, който живее добре при този модел. При него се позволява да бъдеш директор на болница, да бъдеш на договор с медицинския факултет, да си клиницист, да посещаваш други болнични заведения, където също си клиницист. Няма го никъде по света. Това е начин да практикуваш няколко дейности, обясни уволненият директор.

Това, което казвам за тази методика, може да бъде от полза за Москов. За да заплаща НЗОК на болниците, става по правила. Методиката стъпва на база от 2014 г. На всички участници в пазара през 2014. им понижават финансирането с 5-8%. Няма лошо. Но когато вземаме базата и не правим опит, да преценим тази база, как е формирана? Не е тайна, че през 2014 бившето ръководство на касата криеше умишлено, как се заплаща на болници. Преразходът от 100 млн. лв. е отишъл в някои определени болници с ръст от 30-600%. Проценти, които трябва да предизвикат анализ, не може с пъти да се увеличат приходите, посочи той.

За 2014 средствата за държавни болници от Националната каса са със знак минус, докато една група частни болници са с огромен ръст от здравната каса.Трябва проверка, след като не сме обяснили този ръст дали е на реална или отчетена дейност. Според мен нямаме право да тръгваме към този модел. защото  узаконява кражбата на касата. Когато липсва ефективен контрол, който да утвърди или отхвърли отчетена дейност, е възможно да се парира този контрол и да се допуска да се отчита неизвършена дейност. Болните, обърнали са се към НЗОК през 2014 г., са с 200 000 повече от миналата година, разкри Дечев.

Когато критикувам методиката има три пункта, измислени от предишното ръководство, които могат да се променят. Това може да се спре, така че държавните болници да не бъдат ощетени. Първо - намаляване финансирането на болниците води до намаляване на медицинския резултат. Болница "Св.Иван Рилски" ще получи 30% па-малко и гражданите ще получат по-малко медицинско обслужване. Второ - достъпът на гражданите до болницата се отхвърля. Ако се изчерпи лимита, хората могат да дойдат в "Иван Рилски" до 20 число. Подсказвам му на министъра, че методиката ще доведе до това. Ако човек иска да дойде при нас и аз му кажа, че нямаме места, той отива в друга болница, в която не иска да отиде. Каква е ползата от това? Трето - тази методика заличава следите от голямото източване на касата през 2014. Броят на онкоболните не се е променил от 2012 г. -, 30 000-32 000. А ръстът на медикаментите е над 100 млн. От 2012 до 2014 г. става над 200 млн. Причина е липсата на контрол над здравната каса. И се чудя, защо един реформатор го приема като атака срещу него?!, пита се уволненият директор.

Говорим и за четци, електронни подписи и абонамент. Ролята на тези четци е нулева. Кой е лъгал касата преди това, може да продължи да лъже. Министър Москов имаше шанса да спре нещо абсолютно безмислено, категоричен е по въпроса бившият директор.

Мегаструктурата, която се готви за обединяване на болниците, е губеща структура. Никъде в света го няма.Обединяването означава, че работещите ще се върнат в период от преди 20 г.  Ще се върнат към бюджетни заплати. Искат да вземат 4 млн. печалба от "Св. Иван Рилски" и ги сложат в кюп с губещи болници. При шапка на всички болници ще има монополизиране. В главите на някои витае идеята да се извърши подмолна приватизация чрез обединение на тези болници, което ни връща във време, които не трябва да се връща. При обединение - те ще се обединят с резултат минус, категоричен д-р Дечо Дечев.

За да постигнеш нещо, трябва да направиш екип, който работи в една посока. Аз успях да убедя хората от портиера до себе си, че по линията на прозрачността е възможно в една държавна болница хората да печелят прозрачни пари, а не под масата, разкри в едно изречение стила, който е довел до успеха на болница "С. Иван Рилски". д-р Дечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5921 |02.05.2015 Плевнелиев смирено се опълчи на патриарх Неофит и Царя . 8| 7166 |02.05.2015 Погребаха загиналия бизнесмен на тикли Партуля в София . 17| 6313 |02.05.2015 Д-р Нецов: Някой продаде записа за акушерката за 30 сребърника . 9| 4575 |02.05.2015 Властта нахрани отбрани медии с нови 14 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads