Реклама / Ads
2| 3892 |26.08.2019 НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев: Новата наредба ще конкретизира доплащанията в болниците и ще изчисти дупки в закона

.
Д-р Дечо Дечев
В закона е предвидена лица, които са причинили някакви увреди на друг, след осъждането им да върнат парите за лечението на пострадалите в Здравната каса. До момента нито един лев не е върнат по тази процедура, защото няма определен ред, по който да бъде уведомявана Касата за влезли в сила присъди, за да си търси парите. Предстои това да бъде поправено.
 

Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, пред бТВ.

 

Относно предложението за законови промени във връзка с доплащането от страна на пациентите д-р Дечев коментира, че не е нужно да се променя закона, защото и в момента има наредба, в която е описано какво може да се доплаща и какво не.  В момента 4 милиарда лева се плащат допълнително от пациентите. Голяма част е заради неяснотата в наредбата какво точно се доплаща.

 

„Ясно е, че не може да се запише всичко в детайли в един закона, това се прави в наредбата, заради това казах, че не ми е ясно защо трябва да се променя закона.  Пределно ясно ще бъде записано в наредбата - ще бъде записано какво се доплаща и какво не следва да се доплаща.“, обясни още д-р Дечев.

 

„Не искам да влизам в детайли за творчеството и до къде се достига с нещата, които се доплащат. Има частни заведения, в които се заплаща например такса „леглоден“, която е от 70 до 120 лева.  Една вип стая предлага малка паста за зъби, четка за еднократна употреба и шапка за душ и това е всичко, което я прави вип. Има вип стаи с по пет легла. Творчеството е безгранично. Дадено е правото всеки да ценообразува. Това се прави и в държавни и в частни болници.  Големият проблем е, че не винаги тези плащания стават през касата на болницата , а обикновено са директно към лекарят.  Това също следва да се изчисти. Ще има абсолютна яснота какво влиза в клиничната пътека.“ , каза още директорът на Здравната каса

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4777 |22.08.2019 ”Политико”: България иска Мария Габриел да получи ресор „Земеделие“ в новата Европейска комисия . 7| 5669 |08.08.2019 Спаси София пита Фандъкова: Защо не използвате новата тролейбусна линия 7? . 20| 7134 |24.07.2019 ”Демократична България” излиза на протест - ”Да спрем Гешев - новата бухалка” . 2| 4379 |18.07.2019 Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads