Реклама / Ads
4| 5241 |20.09.2018 НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев: Организирана група източва НЗОК

.
Д-р Дечо Дечев Източник: БГНЕС
Има организирана група срещу НЗОК - фармацевтични компании, платени от тях пациантски организации и водещи медици. Държавата отсъства в контрола срещу тези порочни практики. Те взеха такива размери, че вместо да му помагат на пациента, те му вредят.
 

Това заяви д-р Дечо Дечев, шеф на здравната каса.

 

Ако не се противопоставим, този начин на работа ще продължи. Такива практики има и в други европейски държави, но там държавата противодейства сравнително успешно. У нас държавата отсъства в контрола на тези порочни практики, допълни д-р Дечев.

 

Той коментира и проекта за нов здравноосигурителен модел: Повечето хора не искат да разберат, защо се налага допълнителна осигуровка. Налага се, защото има несъотвествие между заложените ангажименти и сумите, с които трябва да се заплатят тези дейности. Допълнителният пазар на услуги е почти равен на тези 4 млрд. за тези 8 процента, които имаме всички, обясни Дечев.

 

Националната каса има огромни проблеми. Този модел на монопол в момента не е най-првилният избор, по който да се развива системата. Обсъжда се да има и други играчи на този пазар. Предложенията са две. Демонополизация - без да се увеличава здравната вноска. Второто - да заплащаме допълнително, те да отиват в n-броя изпънители, които отговарят на условията. И двата модела имат плюсове и минуси. При първия вариант има определени рискове- парите в системата няма да станат повече, а ще станат по-малко. Втоаро - касата няма право да печели. На трето място- съществува реален риск, хората, които финансират сидстемата, но не използват нейните услуги, ако излязат и отидат в други фондове, то болните остават на гърба на държавата и ситуацията ще стане по-лоша. Това са негативите на първия модел. Положителното е, че средствата могат да се управляват по-добре.

 

Всичко, което изнесе проф. Плочев е така. Задълженията си остават. Част от мерките, които предложих, касаеше лечението на българските граждани в чужбина, поясни д-р Дечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5638 |21.08.2018 Мъжът, който ще замеря Цецка: Министерството подкрепя организираната престъпност . 7| 6441 |23.07.2018 Д-р Дечо Дечев: От НЗОК ще си ходят хора, които пречат да си избера екип . 0| 3781 |20.07.2018 Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Здравната каса . 0| 4442 |18.07.2018 Дечо Дечев предложи промени в лечението на пациенти в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads