Реклама / Ads
0| 5315 |02.04.2011 НОВИНИ

Делата, свързани с данъчните закони, са най-много във ВАС

.
Повече от 4000 са делата, които ВАС разглежда като първа инстанция, а това най-много товари съдиите от съда. Делата за уволнения на полицаи и военни трябва да се гледат на първа инстанция от Софийския административен съд, а не от ВАС, като заповедите да се подписват от заместник-министрите.
 

Софийският административен съд е най-натовареният съд в страната каза Г. Колев, председател на ВАС, в предаването Седмицата на Дарик.

Във Върховния административен съд работят изключителни професионалисти, делата се решават бързо и в срок, оценката за работата на съда ми е изключително добра. Предприел съм уеднаквяване на натоварването между осемте отделения на съда. Точна оценка ще бъде направена обаче в края на месец юни, съобщи Колев.

Според него част от делата за уволнения на полицаи и военни трябва да се гледат на първа инстанция от Софийския административен съд, а не от ВАС, като заповедите да се подписват от заместник-министрите. Имаше законопроект на Министерството на правосъдието, където бяха предложени редица изменения, които да доведат до разтоварване на работата на ВАС. До момента обаче този въпрос още се дискутира, обяви шефът на ВАС.

Колев посочи, че се надява част от делата на ВАС да бъдат прехвърлени към други съдилища, за да бъде разтоварена работата на ВАС. 16 500 дела е разгледал съдът през 2010 г., на първо място са делата, свързани с данъчните закони. Повече от 4000 са делата, които ВАС разглежда като първа инстанция, а това най-много товари съдиите от съда.

По няколко дела е сезиран Конституционният съд, съобщи Колев.

Надявам се да обсъдим Изборния кодекс с новоизбраните членове на ЦИК. ИК е атакуван в Конституционния съд, много е трудно да се коментира какво ще стане, надявам се КС да се произнесе в изключително кратък срок по него, защото могат да настъпят затруднения с прилагането на закона, обясни Колев.

Председателят на АС в Бургас беше арестуван, случаят е безкрайно неприятен, но не мога да коментирам задържането, защото нямам данни. В случая е важно, съдът да продължи да работи, коментира председателят на ВАС.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5240 |10.03.2011 В.Димитров дължи над 1 млн.лв на данъчните . 8| 5277 |10.03.2011 Очакват нови обвинения, свързани с "Медузите" . 8| 5639 |31.12.2010 Данъчните на проверки „по суша” през 2011 г. . 1| 4595 |18.10.2010 Режат бензиностанции, които не са свързани с НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads