Реклама / Ads
18| 6583 |24.01.2013 НОВИНИ

Делян Добрев: "Белене" не е паметник

.
Делян Добрев
Проектът за АЕЦ „Белене” струва над 10 милиарда евро, каза на извънреден брифинг Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
 

"Само централата без съпътстващата инфраструктура струват до 6,3 милиарда евро. Проектът „Белене” не е само централата, тя не е паметник, който да поставим в Северна България", каза още министърът.

"Централата ще произвежда електроенергия, тази електроенергия трябва да стигне до нашите домове, граници, за да бъде изнесена. Има нужда от инфраструктура, която да бъде изградена. Трябва да бъдат изградени две подстанции, които не влизат в цената. Трябва да се направят два далекопровода 400 киловата", добави министърът.

„По време на строителството има лихви и такси, които не са в цената на централата. В цената е само ескалацията. Всичко останало прави 4 милиарда евро и ние приемаме за 10,3 до 10,6 милиарда евро проекта „Белене”, а не само централата”, каза още Делян Добрев.

По думите му, трябва да се построи и хранилище, което също не е включено, да се плати горивото за първото зареждане, както и да има инфраструктура, която е около 2 милиарда. Според Добрев строителството на един блок ще отнеме пет години.

Със седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” България ще има допълнителна сигурност, увери Добрев „Този реактор ще е на много по-ниска цена като проект, отколкото „Белене”, и е съобразен с българските необходимости. След 25-27 години 5-ти и 6-ти блок ще затворят, тогава ще ни трябва заместваща мощност, при положение, че другите източници не са станали по-изгодни”, добави министърът.

Изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов добави, че до седмица ще бъде ясен изборът на изпълнител на фирмата, която да направи оценка на активите и пасивите за проекта „Белене”.

Наказателната процедура на ЕК за България е заради закъснялото проилагане на правилата за вътрешния енергиен пазар, тъй като наредбите на ДКЕВР не са още готови, коментира още Делян Добрев.
 
Либерализационният пакет за вътрешният енергиен пазар е транспониран в българското законодателство, но все още от енергийния регулатор ДКЕВР не са изготвили наредбите за прилагането на законовите текстове.
 
„Съобщението за внасяне на дело в съда не значи стартиране на съдебна процедура. Отнема 1-2 месеца, за да внесе Европейската комисия необходимите документи в съда. Надявам се ДКЕВР да са готови дотогава.

Ако не са, ще трябва да отговарят пред цялото общество като независим орган защо тези наредби повече от година, след като бе приет третият либерализационен пакет в Закона на енергетиката, не са готови”, заяви министър Добрев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6335 |24.01.2013 Трайчо Трайков: 10 млрд. евро е вярната цена за "Белене" . 17| 5023 |23.01.2013 Пред финала: Депутати се обвиняват взаимно за "Белене" . 37| 5219 |23.01.2013 Добрев изобличи БСП, че още от 2008 са знаели за 10-те милиарда за "Белене" . 78| 10035 |22.01.2013 Руски енергиен ексминистър: АЕЦ "Белене" не ви трябва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads