Реклама / Ads
38| 6058 |22.01.2013 НОВИНИ

Делян Добрев: БСП знаят от 2008 г. колко ще струва "Белене"

.
Министър Делян Добрев
Писмата се появиха в комисията „Белене”, а ние не сме ги виждали до този момент заради грифа за конфиденциалност.
 

Това коментира министър Делян Добрев пред Нова телевизия. След като бяха изискани от Народното събрание от секретна секция, разкриват голямата истина, че БСП още от 2008 г. са знаели, че проектът „Белене” струва 10 млрд. евро, защото им е написано черно на бяло от RWE.

Най-интересно е писмото от декември 2008 г., каза Добрев. Това е доклад от тогавашния изпълнителен директор Любомир Велков и тогавашния министър Петър Димитров. В доклада се казва, че RWE не е съгласна да сключваме споразумение 5 и да плащаме каквото и да е било по него, както и на руската страна, докато не сме осигурили финансирането.

Още ноември 2008 г. Любомир Велков казва, че RWE се ограничават единствено до 10 млн. лв. финансиране и нищо повече докато не се осигури цялостното финансиране на проекта. Те са категорично против да се плаща и на „Атомстройекспорт” каквото и да е било, защото това ще стартира определени дейности по проекта, които след това трудно ще бъдат спрени, обясни Делян Добрев.

В същото писмо се казва, че НЕК не е във финансова възможност, след като вече е теглил заем от 250 млн. евро, повече кредити няма как да тегли. Въпреки всичко 22 дена след този доклад правителството отделя 200 млн. лв., които стигат само да се стартира изработването на оборудването с дълъг цикъл на производство, който е за повече от 1 млрд. лв., разясни Делян Добрев. 

По казуса „ВМЗ-Сопот" Добрев коментира, че се прави всичко възможно, за да бъдат изплатени заплатите на служителите, но за това трябва да има приходи. Очакваме всеки момент пари, с които ще платим по една заплата и аванс.

По голямата тема обаче ще го има ли ВМЗ-Сопот, министърът отново потвърди, че в предприятието ще има съкращения. Той бе категоричен, че не става въпрос за хора, които ще останат без работа. Те ще бъдат насочени по програмите за заетост и ще им се търси сходна работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5067 |08.01.2013 Е. Хърсев: Данъците ни са добри, но инвеститорите не знаят . 33| 5534 |18.12.2012 Делян Добрев: Подкрепяме по-гъвкав режим за забраната за пушене . 19| 5410 |17.12.2012 Делян Добрев: Скоро ще намерим решение за ВМЗ - Сопот . 16| 5268 |15.12.2012 Делян Добрев: Тоталната забрана за пушене трябва да отпадне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads