Реклама / Ads
0| 4358 |19.11.2014 НОВИНИ

Делян Добрев: Неизпълнението на приходите за 2014 г. е над 1 млрд. лв.

.
Делян Добрев
Дебатите за бюджета бяха сравнително спокойни, защото това, което направи във вторник Народното събрание, е да узакони нещо, което вече се е случило в държавата.
 

Липсващите приходи в държавния бюджет и по-високите разходи, които съответно повишават дефицита, както и да увеличи кредитния лимит на правителството и на министъра на финансите, за да може той да подкрепи Фонда за гарантиране на влоговете и да се изплатят гарантираните депозити в кратки срокове.   Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по „Фокус”.

 

 Така че може би затова дебатите бяха малко по-спокойни от обикновено при приемането на бюджета. Защото това е актуализация, която фактически узаконява случилото се вече в държавата, не е нов бюджет, в който има политики и се спори предимно по политиките.Едва ли на второ четене ще има някакви кардинални промени.

 

Може би ще бъде променен републиканският бюджет в посока осигуряване на коледните надбавки на пенсионерите. Чухте, че вече бе анонсирано изплащането на 40 лева на пенсионерите под прага на бедност, тези под 286 лева, които сумарно са допълнително около 50 милиона лева и ще бъдат осигурени за сметка на съкращаването на други разходи. Единствено в тази посока може би ще има промени. Нищо чудно да видим и други предложения. Имахме вече предложени законопроекти за това да не се дава заем на Фонда за гарантиране на влоговете, а да се използват средства в БНБ от банковите резерви, което не е добра идея. Ние не я подкрепяме, но нищо чудно да видим предложения в тази посока с цел да се задържи дефицитът в рамките на 3 процента, обясни Добрев.

 

 

 Според него средствата, които са необходими за изпълнение на промени в Закона за МВР от средата на тази година, който, ако си спомняте дебатът, още тогава казахме, че няма осигурен финансов ресурс за изпълнението на този закон за тези социални придобивки на служителите в МВР. Това вече е факт с предложението на министъра на финансите. Там завишението на бюджета е около 150 милиона лева. С осигуряването на средства за зимно почистване и с дофинансирането на министерството на земеделието и на някои други министерства, разходната част на актуализацията на бюджета има съвсем завършен вид.

 

По-проблемна и интересна е приходната част и неизпълнението на приходите, защото като цяло неизпълнението на приходите за 2014 г. е над 1 милиард лева – 1 милиарда и 60-70 милиона лева, които се дължат както на по-малко приходи от ДДС и от акцизи, така и на по-малко приходи от корпоративен данък и общо взето от всички останали приходни пера на бюджета, което ясно показва, че е сгрешен бюджета при планирането и никакви оправдания с международната обстановка, с различния курс на долара, с понижените котировки на петрола не могат да обяснят този феномен. Ясно е, че просто е заложена прекалено оптимистична приходна част, за да може да се раздуят и разходите, за да се задоволят очакванията на хората, което съвсем естествено ни води до свръхдефицит, свръхдефицит от 3,7 процента. Друг интересен факт от мотивите на вносителя е това, че е намаляло потреблението на горива в страната със 16,5%, което няма как да е така. Според нас се дължи на факта, че отново през последната една година бе направена промяна в Закона за акцизи и данъчни складове, които обезсмислиха Наредба 3, отнасяща се до контролните измервателни уреди.

 

Всъщност липсата на контролните измервателни уреди най-вероятно е причината да имаме такъв съществен спад, гледайки приходите на горивата, защото няма как потреблението на горива да е спаднало със 16,5%. Това е все едно всички, които ползваме автомобил, за да отидем на работа да сме се отказали да го ползваме един ден в седмицата и да ходим на работа пеша или с колело. Аз не виждам хората масова да ходят пеша или с колело на работа и така съвсем неестествено е това намаление, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4833 |19.11.2014 Делян Добрев: Управителният съвет на БНБ да си ходи . 37| 11454 |14.11.2014 Добрев: За 5 дни МВР не е направило нищо за разкриването на кражбата на тефтерите . 20| 7847 |14.11.2014 М. Андреев: Пеевски направи така, че ДПС да се чете Делян, Павел и Сава . 2| 4902 |06.11.2014 Делян Добрев няма да е енергиен министър, Валентин Николов ще седне в стола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads