Реклама / Ads
6| 5945 |12.11.2012 НОВИНИ

Делян Добрев: Няма нови условия по проекта „Южен поток”

.
Министър Делян Добрев
Няма нови условия по подписването на проекта „Южен поток”. Окончателното инвестиционно решение е на крачка от изпълнението на газопровода.
 

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия по повод предстоящото подписване тази седмица на проекта "Южен поток". Той припомни, че основните параметри на проекта са заложени още през 2008 година с междуправителствено споразумение, ратифицирано от Народното събрание.

По думите на министър Добрев окончателното инвестиционно решение е логическа стъпка след извършването на дейности като ОВОС, ПУП, предпроектно проучване, анализи.

„Няма нито един параметър по „Южен поток”, който аз да не съм съобщил на обществото. Запознах всички колеги от Министерски съвет с окончателното инвестиционно решение по „Южен поток”, включително с техническите параметри. Пред народните представители от икономическата комисия в парламента, пред всички телевизии и журналисти повторихме отново всичко по „Южен поток”. Така че няма нищо скрито. Няма нищо, което да не е пред очите на обществото”, допълни още Делян Добрев.

"Българският енергиен холдинг и "Газпром" са с равни дялове в предпроектната компания. Беше записано, че по проекта 70% са привлечени средства и 30% собствени средства", посочи Добрев.

"Няма причини токът да поскъпне от 1 юли догодина", заяви още енергийният министър.

След като ДКЕВР заяви, че очаква и през 2013 година цената на тока да продължи да расте, след което се отрече тези сметки, министър Добрев заяви, че са заложени достатъчно буфери това да не се случи.

„Ако производителите на зелена енергия не плащат цената за достъп до енергийната мрежа на страната, някой трябва да я плати и това са крайните потребители. Но не виждам защо производителите да не си платят сами", каза министърът.

Що се отнася до очакваната отстъпка в цената на газа, който „Булгаргаз" купува от Русия, енергийният министър заяви, че правителството е очаквало тя да е около 115 милиона долара, но най-вероятно ще е по-малко.

„Все пак очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, така че нямаше причина да събираме в Чирен количества на сегашните цени, при положение, че после ще е по- евтино", обясни министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6253 |11.11.2012 Шефът на БЕХ: Няма тайни около "Южен поток" . 2| 5076 |08.11.2012 Турция няма да строи АЕЦ до българската граница . 14| 5064 |05.11.2012 Б. Велчев: Големите организирани престъпни групи в България вече ги няма . 7| 4994 |05.11.2012 Интерпол: Няма напредък по атентата в Бургас! Това е аномалия!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads