Реклама / Ads
58| 9791 |11.02.2013 НОВИНИ

Делян Добрев: Зелената енергия в сметките е добавка Станишев

.
Високите сметки са се натрупали поради редица събития. Една от причините е по-дългият отчетен период през декември, около 38-40 дни, заради насъбралите се празници. Министър Делян Добрев обясни, че всъщност с декемврийската сметка се плаща част и от януарската.
 

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, поканен в студиото на bTV, за да анализира сметки за ток на оплакали се зрители.

Друг проблем – цената на енергията е скочила с 14% от юли 2012 година. 8% от това е за зелена енергия - "което не е изненада". През юли увеличението не било усетено заради по-ниските сметки през лятото. Така Добрев даде пример, че върху сметка от 50 лв., процентът на увеличение е по-малък, отколкото на сметка от 300 лв.

Ако сравним миналия декември с тазгодишния е коректно, тъй като месеците са били сходни по температури. Обаче министърът посочи, че не може да се сравнява ноемврийска сметка с декемврийска.

Аз не искам да кажа, че всички сметки са изрядни. Именно затова в момента тече проверка, каза Добрев. Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка, увери министърът на енергетиката. Сред тях са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

"Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране - ще изпратим на българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни Добрев.

По принцип отчетният период трябва да бъде между 28 и 30 дни, припомни той, а ние през декември имаме отчетен период от близо 40 дни. Според него това се е случвало и в други години, но с един два дни, докато този път броят на дните е много повече - 7-8.

Освен че не е редно да се удължава отчетният период, други нарушения са, че има малки населени места, където напрежението е по-ниско от 220 волта. 170 волта са измерени в Благоевградско село. Това неизменно вдига сметките. Електроразпределителното дружество е задължено да отстрани този проблем, каза Добрев.

Самият той не знае колко точно плаща за ток, тъй като сумата се удържа директно от заплатата му.

Преносът на електроенергия винаги е съществувал. Обаче тези редове са били вътре в сметката преди и хората не са виждали, че са плащали такъв процент за тази услуга, обясни високата цена за пренос. Относно зелената енергия в сметките Делян Добрев коментира, че може да я наречем "добавка Станишев", тъй като той е договорил тези цени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4946 |05.02.2013 Д. Добрев: Има шанс да избегнем съдебната процедура за енергетиката . 24| 5900 |25.01.2013 Д. Добрев: АЕЦ “Белене” е 6 млрд. евро, но проектът е за над 10 млрд . 18| 6592 |24.01.2013 Делян Добрев: "Белене" не е паметник . 38| 6067 |22.01.2013 Делян Добрев: БСП знаят от 2008 г. колко ще струва "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads