Реклама / Ads
1| 5678 |10.02.2016 НОВИНИ

І-во дело на интерсекс човек у нас за промяна на пол

.
Пол Найденов Източник: bTV
Ако изглежда като мъж, говори като мъж, действа като мъж, чувства се мъж, твърди, че е мъж и има гените на мъж, човек би трябвало да е мъж. По документи обаче Пол Найденов е жена, а всъщност не е роден с изявени белези на нито един от двата пола и точното определение за него е интерсекс, информира Правен свят.
 

Казусът на Найденов вече е съдебен – защото миналата година той подава молба до Софийския районен съд за промяна на пола, вписан в документите му за самоличност като женски. Той е първият известен случай на интерсекс човек в България, който води подобно дело по Закона за гражданската регистрация. И дали защото молбата му няма прецедент, или по други причини, получава отказ от първата инстанция. Сега Найденов и адвокатът му Наташа Добрева обжалват пред Софийския градски съд, който ще заседава по казуса през май.

 

Интерсекс всъщност е терминът, който вече се използва вместо познатия от миналото "хермафродит", което е само един от видовете интерсексуални състояния. Самият Пол (според и пред държавата той е вписан с женско име) има Синдром на Morris или още Синдром на андрогенна резистентност. Това е една от многото вариации, наричани интерсекс състояние.

 

Софийският районен съд назначава сексологична експертиза, която установява, че Найденов има състояние "интерсексуалност" (ендокринно отклонение), а не "транссексуалност". Вещо лице потвърждава, че той има генетичен пол на мъж (XY полови хромозоми). И нещо повече – според експерта "проучените материали по делото и прегледът ... недвусмислено сочат за наличие на съзнание за принадлежност към пол, съответстващ на генетичния пол", т.е. мъжки.

 

СРС обаче пише в решението си, че не може да приеме "като абсолютно сигурно и достоверно обстоятелството, че молителката страда от Синдром на Morris, тъй като вещото лице констатира, че представеното изследване показва мъжки кариотип, но не съдържа информация за ДНК анализ, липсва гинекологичен преглед, вкл. ултразвукова диагностика на вътрешни полови органи, без които диагнозата се явява непълна". Остава неясно защо съдът сам не е изяснил тези въпроси, ако ги счита за важни. Производството за смяна на пола, както изрично е отбелязано в решението, е по Глава 49 от Гражданския процесуален кодекс, т.е. охранително. В това едностранно и безспорно производство съдът има задължението да оказва съдействие на молителя и на основание чл. 533 ГПК, може по своя инициатива да събира доказателства и да взема предвид факти, непосочени в молбата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4235 |10.02.2016 Прекратиха делото срещу Христо Бисеров за пране на пари . 20| 7501 |10.02.2016 Човек на Алексей Петров се включи в хора за заговор срещу Борисов . 10| 6917 |08.02.2016 Само във Фрог: Човек на #КОЙ проверява разработките на ГДБОП . 4| 5546 |06.02.2016 Един човек загина при тежка катастрофа между Монтана и Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads