Реклама / Ads
15| 6223 |12.10.2012 НОВИНИ

Делото "Белнейски" започва от начало!

.
Осъденият доживот Лазар Колев
Върховният касационен съд (ВКС) реши да върне делото „Белнейски” за ново разглеждане, съобщиха от съда. Решението не подлежи на обжалване.
 

Магистратите прецениха, че делото трябва да бъде гледано отново от Пловдивския апелативен съд, който на 23 ноември миналата година потвърди доживотната присъда без право на замяна, на единствения подсъдим за смъртта на момичетата Лазар Колев, наложена от Окръжния съд на Пазарджик.

Лазар Колев е осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Те са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според ВКС подходът за проверка на основните групи доказателствени източници по делото е неприемлив от гледна точка на доказателственото наказателно право и правилата на формалната логика. Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.

Направените пропуски в процеса на събиране на доказателства и разследването на обстоятелствата по делото, в преобладаващата си част вече не биха могли да бъдат отстранени.

ВКС е указал възможните допълнителни процесуални действия, които следва да бъдат извършени с цел отстраняване на съмнения и неясноти, лишаващи изводите на съда за главния факт на процеса от убедителност и категоричност.

Обратът по делото настъпи в началото на април, когато лично родителите на убитите деца поискаха преразглеждане на делото. Според тях осъденият Лазар Колев не е единственият съпричастен към убийството, а е имал и трима съучастници. Адвокатите на Колев настояват за оправдателна присъда, защото по делото има много пропуски и съдебни грешки. Освен това в обвинителния акт срещу Колев липсват мястото, времето и начинът на извършване на убийствата на сестрите.

Майката на убитите сестри Фани Белнейска заяви пред „Дарик”, че е напълно удовлетворена от решението на върховните магистрати и се надява с връщането на делото да се разбере цялата истина за това кой е убил Росица и Христина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5513 |09.10.2012 Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Цонев . 7| 6393 |03.10.2012 "Килърите" пробваха да очистят ключов свидетел по делото . 6| 6101 |28.09.2012 Отложиха делото за радикален ислям за края на октомври . 20| 6112 |27.09.2012 Сарафа: Благодаря на Борис Велчев, че спря делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads