Реклама / Ads
1| 7381 |27.07.2009 НОВИНИ

Делото "Ямболската адвокатка" към Страсбург

.
Убитата Надежда Георгиева
След като завърши у нас делото за убийството на 30-годишната адвокатка от Ямбол Надежда Георгиева ще отиде в Страсбург, каза за frognews.bg Весела Сотирова, защитник интересите на родителите на закланата през 2000-та година млада жена. Близките на Надежда смятали да съдят държавата за изчезналите доказателства по делото.
 
Посъдимата Димитрина Калайджиева продължава да е във Великобрирания, въпреки, че има заповед за връщането й пред родните власти. Тя избяга там след разпит на детектора на лъжата, като обвини родните ченгета, че са я насилвали психически.

 "Много сме отчаяни от европейските институции. Те ни критикуват, че е бавна съдебната ни система, а не могат да реагират вече толкова време - да ни върнат подсъдимата", каза за frognews.bg адвокат Сотирова. Тя бе категорична, че родителите на жестоко убитата й млада колежка вече съвсем са се отчаяли от цялото това забавяне на процеса.
В тях обаче имало надежда, че въпреки бавното развитие на евентуален процес в Страсбург, то той ще е по-бърз от родното правосъдие. "Притесняваме се само, че дори да я върнат и делото да започне, нейнните адвокати могат да поискат преразпит на всички свидетели, което да забави още повече процеса", изрази опасенията си адвокат Сотирова.

.
30-годишната адвокатка бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Случаят се  прочу заради жестокостта на убийството и поради замесването на висши магистрати, включително и на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В предишни съдебни заседания свидетели заявиха пред съда, че Филчев е физическият убиец на младата адвокатка, с която бившият главен прокурор бил в приятелски отношения.
Делото беше застопорено за продължителен срок заради отсъствието на една от подсъдимите Димитрина Калайджиева, която бе заловена от британските власти и срещу нея бе заведено дело в Англия. Освен избягалата във Великобритания подсъдима, пред Темида по това дело са изправени съпругът й Пламен Калайджиев и бизнесменът Орлин Аврамов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5009 |27.07.2009 Делото по Сапард влиза отново в съда . 4| 5505 |23.07.2009 Обвиненият за смърта на Белнейски бърза с делото си . 3| 6343 |18.07.2009 Върнаха делото за смъртта на Кембъла на Апелативен съд . 2| 5970 |17.07.2009 Отложиха делото срещу Анелия Цветкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads