Реклама / Ads
18| 10637 |03.07.2020 НОВИНИ

Делото ”Иванчева” приключва на втора инстанция

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Делото срещу бившия кмет на столичния район ”Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова приключи и на втора инстанция. Прокуратурата поиска отмянa нa oпpaвдaтeлнaтa чacт нa пpиcъдитe и ocъждaнe нe caмo зa пoиcĸaн, нo и зa пpиeт пoдĸyп oт cтpoитeлния пpeдпpиeмaч Aлeĸcaндъp Baĸлин.
 

Специализираният наказателен съд на първа инстанция призна тримата подсъдими за виновни и осъди Иванчева на 20 г. лишаване от свобода, Петрова на 15 г., а Петко Дюлгеров на 12 г. затвор. В своите мотиви съдебният състав с председател съдия Иво Хинов прие, че двете жени са поискали 187 500 евро, но не са получили подкупа.

 

Днес прокуратурата поиска по-голямо наказание, но в същото време няма претенции подсъдимите да останат за постоянно в ареста, като счита, че мярката "домашен арест" е достатъчна.

 

Зa по големи наказания нacтoя във финaлнaтa cи плeдoapия пpeд Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд пpoĸypopът Tиxoмиp Cтoeв. Той определи като спорни материално правните изводи за това какви точно престъпни деяния са извършени от подсъдимите. Дали има приемане на подкупа или само поискване. Прокурорът поиска повторна оценка на всички доказателства, тъй като по думите му в деня на задържането е валяло дъжд, а Иванчева и Петрова си били бършели ръцете в дрехите, което било причината по тях да няма следи от маркиращото вещество от банкнотите.

 

Прокуратурата реално поиска по-големи наказания, които да са съобразени с това, че са поискани според тях 500 000 евро, че няма провокация към подкуп, а реално получаване на подкупа.

 

В съдебната зала бе обърнато внимание, че съседка на Петко Дюлгеров, която е била изслушана като свидетел, е потвърдила, че в деня на една от сочените от прокуратурата срещи той е бил през ден в блока, тъй като е имало наводняване, била е извикана фирми и реално през целия ден са били заедно.

 

Адв. Гинчева се възпротиви и отбеляза, че са допуснати множество процесуални нарушения, едно от които е още при самото задържане. „В Обвинителния акт не се твърди, че г-жа Иванчева е поискала 187 000 евро. В пледоариите на обвинението такава сума не е коментирана никъде. Недопустимо е да се поставя неформулирано от прокуратурата произнасяне на съда. съдът може да се произнася само по формулираното обвинение. Всяко едно отклонение от обвинителния акт води до извод за допуснати съществени процесуални нарушения. Считам за недопустимо лице да бъде осъдено тъй като в тефтера му има записана определена цифра. Направо се изкушавам да си изям всичките тефтери! Не може да бъде осъден човек на базата на косвени доказателства! Цифрата в тефтера може да бъде свързана със стотици възможности и категорично считам, че това не е сума, искана за подкуп.“, заяви тя.

 

Адв. Хаджигенов, който защитава Десислава Иванчева бе категоричен, за себе е открил два нови източника на правото от тезата на обвинението: „Първо -  възможността за получаване на подкуп по банков път и второ - възможността за получаване на подкуп чрез договор.

 

 „Бих искал да ви обърна внимание за пространното обяснение на обвинението за маркиращото в-во: трябва да приемем, че подсъдимата Иванчева е голяма бяла птица, брояща пари от подкуп с носа си. Във фазата на разследването и в досъдебната фаза това е първия процес след Лайпцигския, при който съдът се използва за саморазправа. Самият Народен съд е създаден специално за целта, точно както бяха създадени специализираните съдилища у нас. Това ни води до плашещото заключение, че целта на настоящото производство е разправа с политически противник, избран от гражданското общество. За първи път кмет накара строителни фирми да облагородяват района. Това основния свидетел на обвинението Ваклин и други строители нарекоха „рекет“. От задържането на подсъдимите, настоящия главен прокурор има дейно участие, а стана ясно, че е имал участие и преди задържането. В какво свое качество тогава Гешев присъства на ареста и защо прави хиляди изявления, посочващи Иванчева за виновна. Установи се пряка връзка между свидетеля Ваклин и Иван Гешев. Това производство в този му вид е блестящ пример за опорочен процес поради неспазването на законността. Не може да се постигне законосъобразна цел с незаконни средства.

 

Друг блестящ пример за опорочаването на процеса е опорочаването на презумпцията за невиновност. За издаването на Директива 343/2016 основна причина е прокуратурата на РБ. Иван Гешев лично, както и всички ангажирани в НП месеци наред представяха подсъдимата Иванчева като виновна. Гешев ежедневно тиражираше по всички възможни медии отделни части от отделни доказателства, сочещи вина. Седмици би отнело изчитането на цитати от Гешев, службите, включително и представители на правителството. Всичко това доведе до това целият свят да разбере, че Иванчева е виновна. Това днес вече се превърна в практика и за другите дела - пряко да се сочи вината на някой. Ако трябва да сме честни, намесата на политическата власт е и в прокуратурата и в работата на съда. В момента, в който се установи намеса на изпълнителната власт, присъдите биват отменени. Воденето на целенасочена кампания с цел осъждането на някой на всяка цена няма нищо общо с правосъдието. Не е допустимо прокуратурата да убеди обществото, че обвиняемите и подсъдимите говорят неистини, а да трябва да убеди съда.“, заяви адв. Хаджигенов.

 

„Първоинстанционният съд дори не обсъжда възможността Иванчева да не е виновна. Иванчева използва не особено сложен език с директен изказ. Съдът е пропуснал факта, че всяко едно съмнение трябва да се тълкува в полза на подсъдимите. Факт е шокът и крясъците на Иванчева при откриването на парите. Разпитани са повече от 20 свидетели строителни предприемачи и инвеститори, като всички свидетелстваха, че не им е искан подкуп, например много по-големите от Ваклин „Гаранти Коза“. Четейки внимателно материалите по делото е налице класическа провокация за подкуп от страна на Ваклин, специализираната прокуратура, КПКОНПИ, включително Гешев. Броенето на парите с нос ще остане в историята и учебниците по наказателно право. Кой може да скрие самоличността на свидетел? Кой има интерес и възможност да манипулира СРС? Това е само прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ. Сега всеки знае какво го очаква, ако си позволи да противоречи на властта.“, каза още защитникът.

 

Пред съда бе дадена думата и на Любка Иванчева, майката на Десислава, която бе категорична: „Дъщеря ми е неспособна да извърши такова престъпление. Никога нашето семейство не е имало досег със съд и прокуратура. Моля Ви за справедливост!“

 

В началото на заседанието съдът докладва, че е внесено писмото на граждани в подкрепа на Иванчева и Петрова, което подписано от 80 граждани.

 

Прокурорът Стоев заяви, че счита писмото от граждани за безпрецедентен опит за влияние върху съда и поиска то де не бъде прието. В отговор адв. Хаджигенов отвърна, че когато прокуратурата публично вменява вина, това е ок за прокуратурата, но когато става въпрос за граждани - това е влияние върху съда според прокуратурата. Съдия Ушев реши, че отвореното писмо е неотносимо към делото, но счита, че няма пречка да бъде приложено за сведение към него.

 

Сагата с Десислава Иванчева и Биляна Петрова започна през април 2018 г., когато двете жени бяха арестувани показно в центъра на София, държани над 7 часа на слънце без вода и храна, със закопчани на гърба белезници.

 

В края на заседанието ще стане ясно кога ще се произнесе съдът.
След кратка почивка ще бъдат изслушани  Биляна Петрова, а след това Петко Дюлгеров и адвокатите им.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5629 |03.07.2020 Делото ”Иванчева” - на финал на втора инстанция . 13| 9443 |01.07.2020 Емануил Йорданов: Оставката трябваше да е нагоре по веригата. Тя приключва с Борисов . 58| 7158 |28.06.2020 Прокопиев, Трайков и Дянков невинни по делото ”EVN” . 6| 5174 |28.06.2020 Съдът ще се произнесе за Дянков, Прокопиев и Трайков по делото „EVN”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads