Реклама / Ads
39| 5318 |16.09.2013 НОВИНИ

Делото срещу Цветанов започва през октомври

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
На 10 октомври ще стартира процесът срещу бившия вътрешен министър в кабинета "Борисов" Цветан Цветанов. Делото ще бъде разгледано от 2-ри състав на Софийски градски съд, съобщиха от съда.
 

На 24 юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

По делото бе установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров, бивш директор на РЗБОП - Велико Търново, от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов е отказал такова разпореждане.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010-2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица - директорите на СДОТО МВР - обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление.

Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5961 |14.09.2013 Ново двайсет! Делото "Наглите" се връща на старта . 7| 5606 |13.09.2013 Цветанов: Нито един депутат от ГЕРБ не е подал молба за напускане . 16| 4783 |13.09.2013 Орешарски се притеснява за резултата по делото за "Белене" . 34| 5994 |13.09.2013 Мирослав Найденов: Бойко не можа да преодолее фактора "Цветанов".

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads