Реклама / Ads
2| 5540 |24.01.2011 НОВИНИ

Демби отнесе глоба от САС

.
Заради поредното си неявяване пред Софийския апелативен съд Димитър Вучев – Демби ще плати 500 лева глоба.
 

Той е призован да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините и още четирима души обвинени в организирането на убийството на бизнесмените Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов, както й на о.р. ген. Любен Гоцев. Делото се гледа след протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на Големия и Малкия Маргин и размера на наказанията на останалите подсъдими, наложени от Софийския градски съд.

Демби е човекът, който през септември 2005 година е подал сигнал в МВР срещу група организирана от Маргините, която се готви да извърши няколко убийства. Това показват данните от секретно оперативно дело на МВР “Маргини”, които е разработвано през 2005 година по време на мащабната полицейска акция “Респект”. В столичната полиция Демби обяснил, че “в момент, когато на България предстои приемане в Европейския съюз, не може да се допусне такава дестабилизация”. Думите му потвърдиха двама бивши служители на МВР, които се явиха като свидетели – тогавашният началник на сектор “Наркотици” в ДНСП Николай Спасов и Иван Иванов от сектор “Престъпления против личността”, също към ДНСП.

От МВР обаче отказаха да предоставят оперативното дело “Маргини”, което накара председателят на съдебния състав Спас Иванчев да изиска обяснение от главния секретар на ведомството Калин Георгиев. Съдът се позова на чл. 405 от Закона за съдебната власт, който гласи, че при не изпълнение на разпореждане на съдия, прокурор, следовател и т.н., дадено по съответния ред, се наказва с глоба от 50 до 2000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание. В разпоредбите на същия член е указано, че глобата се налага с разпореждане или постановление, след като на лицето се предостави възможност да даде обяснение във връзка с нарушението. От МВР са изпратили отговор, в който обясняват от една страна, че делото е архивирано, засекретено и представлява класифицирана информация. В същото писмо обаче се споменава, че въпросното оперативно дело “Маргини” се използва и в момента по текущо разследване, но не се посочва кое е то. Това обаче даде основание на съда да приеме, че отговорът е удовлетворителен и да не изиска цялото дело, както настояваше защитата.

Димитър Вучев – Демби и Иво Илчев, който пък е защитен свидетел по делото за убийството на радиоводещия Боби Цанков са призовани за свидетели за следващата дата на заседанието – 14 февруари. Демби бе разпоредено да бъде доведен принудително, а Илчев да бъде издирен от органите на съдебна полиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5163 |20.01.2011 550 лв. глоба за бясно каране . 9| 5351 |10.01.2011 Глоба грози 800 000 собственици на коли . 10| 5455 |27.12.2010 140 хил. с глоба заради лични карти . 5| 5625 |09.12.2010 Демби стана свидетел срещу БГ дон Корлеоне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads