Реклама / Ads
4| 4769 |12.01.2019 НОВИНИ

Демократична България: Има ли отговор на екоминистъра към ЕК за замърсяването на въздуха?

.
ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети мерки и замърсяването на въздуха е намаляло. Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани.
 

Това пише в отворено писмо на Демократична България до министър Нено Димов във връзка с Наказателна процедура на Европейската комисия срещу България заради замърсяването на въздуха.


Ето и цялото отворено писмо на ДБ:

 

На 5-и април 2017 г. с решение C 488/15 Съдът на Европейския съюз се произнесе по дело на Европейската комисия срещу България, като призна страната ни за виновна за системно нарушаване на законодателството на ЕС (Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008) по отношение нивата на замърсяване на атмосферния въздух.

 

Съдът прецени, че България е бездействала по тази тема от приемането си в ЕС през 2007 г. до стартирането на наказателната процедура през 2014 г. Въпреки решението на Съда на ЕС, България не приложи необходимите работещи мерки за бързо справяне с проблема, което доведе до настоятелно призоваване от страна на ЕК за бързи действия. На 8-и ноември 2018 г. ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети адекватни мерки и замърсяването е намаляло тъй като ЕК е силно обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище. При незадоволителен отговор ЕК ще стартира втори етап на процедурата, като ще поиска Съда на ЕС да наложи финансови санкции на България.

 

Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани, милиони от които са силно потърпевши от замърсяването на въздуха.

 

Тъй като показателите на Качеството на атмосферния въздух в този период на практика не се е подобрило, а органите на законодателната, изпълнителната и местните власти прилагат очевидно, дори и за ЕК, палиативни мерки, Демократична България настоява Министерството на околната среда и водите да отговори на въпроса дали е изпратило информация до Европейската комисия в дадения срок, и ако е изпратило, да публикува веднага на официалните си комуникационни канали цялата информация!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4966 |10.01.2019 Демократична България: Думите на Каракачанов за циганите са част от проблема с престъпността в гетата . 3| 3956 |10.01.2019 ”Гражданска отговорност” е поскъпнала с около 30% . 2| 4338 |31.12.2018 Ангела Меркел: Германия трябва да има по-голяма отговорност и да отстоява убежденията си . 12| 5561 |27.12.2018 Демократична България: Управляващите да протестират незабавно срещу провокациите от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads