Реклама / Ads
12| 8873 |27.04.2018 НОВИНИ

”Демократична България” иска дисциплинарно наказание за Цацаров

.
В обръщение, изпратено до ”Фрог нюз”, съпредседателите на ”демократична България” Атанас Атанасов и Христо Иванов апелират към Инспектората на ВСС и правосъдният министър Цецка Цачева за санкции срещу изявления на Главния прокурор Сотир Цацаров. Ето и пълният текст на призива:
 
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,
На 25 април 2018г. в интервю пред Нова ТВ, главният прокурор Сотир Цацаров заявява: „Работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване.“ Това изявление е възпроизведено и в много  други медии.
    В интервю, публикивано на 25 април 2018 г. , главният прокурор заявява: „Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега.”
Определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезмисляне на съществуване на политически партии, по същността си, съставлява партийно – политическа дейност, до колкото пряко засяга партийно-политическия живот в страната. Хипотезите, в които прокурор може да прави преценка и законосъобразно да взема становище за съществуването или несъществуването на политическа партия, са изрично изброени в чл. 16 и чл. 40, ал. 2 от Закона за политическите партии.  Разгледаният по-горе случай не попада в нито една от посочените законови разпоредби.
Това изказване е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в чл. 9.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че “магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно - политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние.” Действието накърнява престижа на съдебната власт, тъй като поражда съмнение за независимостта и безпристрастността на главния прокурор при упражняване на неговите правомощия.
Поради това, предлагаме да упражните правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт  и да внесете предложение за образуване на дисциплинарно производство спрямо Сотир Цацаров за дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал.3, т. 3 от Закона за съдебната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4533 |27.04.2018 Постоянен арест за задържаните от ДАИ иска прокуратурата . 2| 4658 |26.04.2018 Депутати искат музикантите на БНР да работят самостоятелно . 0| 5560 |26.04.2018 Порошенко иска Чернобил да стане „зона за нови технологии“ . 12| 6688 |26.04.2018 На Пламен Георгиев му се прииска и да арестува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads